Orden bubblar ur Maryam Al-Helli när hon pratar om sitt företag, MR Läxhjälp. Företaget vänder sig till alla grundskoleelever som har det kämpigt i naturämnena, matte eller engelska och som vill ha hjälp med att komma ikapp. Men en målgrupp är lite mer självklar för Maryam än andra.
– Jag märkte att många barn med invandrarbakgrund har det svårt i skolan, säger Maryam Al-Helli. De kanske bara har bott här i några år och kan inte språket så bra, men har samma krav på sig som elever som är födda i Sverige.
Själv är Maryam uppvuxen i Irak och i Syrien och bor sedan drygt två år tillbaka i Linköping. Till hösten börjar hon andra året på gymnasiet.
– Jag gillar verkligen naturvetenskap, säger Maryam. Men jag skippade samhällsvetenskap i MR Läxhjälp eftersom jag själv är ganska ny i Sverige.
Läxhjälp på sommaren kanske låter konstigt. Skolan är ju stängd på sommaren, inga läxor alltså. Men nej, inte jättekonstigt, berättar Maryam.
– I många länder, bland annat där jag är uppvuxen, går man i skolan också på sommaren, säger Maryam Al-Helli. Det är bra att komma ikapp inför höstterminen, framförallt om man inte kan få så mycket hjälp hemifrån.
MR Läxhjälp är en del av Sommarföretagaren, projektet inom Linköpings kommun som varje sommar erbjuder gymnasieungdomar chansen att driva sitt eget företag. Med Sommarföretagaren hoppas kommunen att ungdomar ska få upp ögonen för företagande.
– Näringslivet är väldigt viktigt för Linköpings fortsatta utveckling, säger Malin Grahn, kommunikatör på Linköpings kommun. Vi vill att så många som möjligt ska se företagande som ett möjligt yrke.
Behöver företagen gå med vinst?
– Nej, framförallt handlar det ju om att lära sig och få upp intresset, säger Malin Grahn. Det ser vi att vi lyckas med. Sedan har vissa tjänat bra och andra inte, men det vikigaste är vad de tar med sig.
Är något av företagen fortfarande är igång?
– Ja, en kille som var med förra sommaren driver fortfarande sitt företag. Han skapade en app tillsammans med en kompis som ska underlätta för gymnasieelever att hålla koll på sin meritpoäng.
Att driva eget är något som Maryam Al-Helli hoppas kunna göra också i framtiden. Med vad exakt vet hon inte ännu.
– Visste jag det skulle jag ju redan göra det, säger Maryam med ett skratt. Men just nu vill jag göra det här, och få en känsla för företagande.