Det är en solig och varm torsdag i början av juni. På en filt i skuggan sitter vännerna Helena Rennemark och Tim Waldenbäck tillsammans med barnen Tove, åtta månader och Ture, tretton månader. Bebisarna kryper omkring för fullt och verkar inte gilla att sitta still särskilt mycket.
– Ture kom här, säger Tim när sonen återigen försöker smita iväg.
Bland föräldrar i Östergötland är det i Linköping som flest delar lika på föräldraledigheten. Det visar nya siffror från Tjänstemännens centralorganisation, TCO. I kommunen tar mammorna ut 66,7 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av barn, vilket lägger oss på plats 37 av 290 av landets kommuner. Östergötland placerar sig som sjua bland landets 21 län.
För Helena och hennes sambo har det inte funnits någon diskussion om att dela annat än lika.
– Det känns som mest rättvist för alla. Jag tror det är bra för vår dotter och för oss som par. Min sambo vill gärna vara föräldraledig också. Så det har inte varit någon diskussion vem som ska vara borta från jobbet, utan snarare att båda vill vara hemma, säger Helena.
Hon tror det kommer stärka sambons relation till dottern Tove.
– Det är nog svårt att förstå hur det är att vara föräldraledig när man själv inte har varit det. Jag tänker att senare i livet skulle man ångra att man missade den chansen. Det är nu hon är liten.
Tim berättar att deras fördelning föll sig väldigt naturligt, i samband med att sambon behövde hoppa in på läkarjobbet efter ungefär halva tiden. Dessutom älskar han ju att hänga med Ture.
– Man vill ju vara pappaledig. Jag tycker det är jättekul och himla härligt. Det är verkligen roligt att följa med Ture på dagarna. Så det var ingen diskussion att jag skulle ha mindre tid för att jag är pappa, säger han.
Att just Linköping är i topp på listan kan bero på att föräldrar i universitetsstäder har högre utbildning och därför delar mer lika på föräldraledigheten. Men enligt Åsa Forsell, utredare på TCO, finns det egentligen ingen tydlig förklaring till varför vissa kommuner har en mer jämställd fördelning än andra.
Någon som däremot har en förklaring är Helen Eriksson, som är forskare vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet. Hon har i sin forskning undersökt hur normerna på olika arbetsplatser påverkar valet av föräldraledigheten.
– Oftast upplever föräldrar att de själva har valt, men egentligen gör man bara som alla andra. Om pappor exempelvis enbart förväntas ta några veckor ledigt från jobbet gör man oftast det, eftersom man inte vill gå emot vad normen säger, säger hon.
Den vanligaste förklaringen brukar vara ekonomin. Att mannen tjänar mer och att det därför är han som får jobba mest. Men även i förhållanden där kvinnan tjänar mest är det hon som är hemma längst. Det här kallas för "pappaledighetsparadoxen", som innebär att vissa använder sig av förklaringar de gärna själva tror på, fast de egentligen inte är helt sanna. Helen tror det här är vanligt även på arbetsplatser.
– På arbetsplatser är det många som upplever att det går bra för kvinnan att vara ledig, men inte för mannen. Man jämför sig gärna med andra män och kvinnor på arbetsplatsen. Det är ju ett helt ologiskt argument att påstå att det skulle gå för en kvinna att vara ledig men inte för en man, säger hon.
Normen om att kvinnor ska vara hemma längre än män, vart tror du den kommer ifrån?
– Det är ju kopplat till kvinnligheten och sättet vi ser på kvinnor och män. Det är inte så att män tycker så om kvinnor eller kvinnor om män, utan det är någonting som kvinnor tillsammans har intalat andra kvinnor är viktigt. De flesta vägrar dock inse att det är så här. Man tycker själv man har valt och de ramar som finns i vårt samhälle tycker folk inte man kan rucka på.
Tim tror att det skulle bli mer normaliserat för pappor att ta ut mer föräldraledighet om det pratades om det mer på arbetsplatser. Annars tror han det sociala kan vara en viktig anledning till att pappor inte är lika pepp på att vara lediga.
– Jag har haft en jättebra pappaledighet, men jag tror det kan finnas skillnader i enkelheten mellan mammor och pappor. Jag kan tänka mig att det är svårare för pappor, att de känner mer oro kring vad man ska hitta på om dagarna. Det blir inte riktigt samma naturliga del att komma in i några grupper som det blir för mamman, säger han.
Helena och Tim lärde känna varandra när de tog barnen till Domkyrkans sånggrupp. Båda tycker Linköping är en bra stad att vara föräldraledig i, med gott om aktiviteter och föräldrar att träffa.
– Staden är lagom stor för att det ska hända lite, men lagom liten för att man träffar lite samma folk hela tiden. Det är ganska trevligt, för då kan man vara ute och gå och helt plötsligt springa på någon, säger Tim.
Ibland räcker det dock med att ses på en filt som i dag.
– Saker behöver inte alltid vara så krävande. För barnens skull räcker det med Imse vimse spindel. Det tycker de är kanonkul, säger Helena.
En ny Novus-undersökning visar att 94 procent av svenska föräldrar vill dela lika på ansvaret av barnen. Trots det är fördelningen av föräldraledigheten i landet långt ifrån jämställd, då mammor fortfarande tar ut 68,4 procent av ledigheten. Åsa Forsell och hennes medarbetare på TCO tycker utvecklingen går för långsamt och vill se förändring.
– Många har intentionerna av att dela lika på föräldraledigheten, men så blir det inte riktigt. Enligt forskning vi har tittat på är det till stor del normer på arbetsplatserna som styr hur länge man är föräldraledig. Kvinnor är lediga så länge de förväntas vara lediga och män lika länge som de förväntas vara lediga. Vi anser därför att man behöver göra en regelverksändring som styr mot att dela mer lika för att vi ska närma oss ekonomisk jämställdhet, säger hon
Snart är det dags för Helenas sambo att ta över ledigheten, medan hon går tillbaka till jobbet. Tim har ett par månader till med Ture innan sonen börjar förskolan. Även om föräldraledigheten är tuff ibland, är båda nöjda med valet att dela lika.
– Kan man skulle jag verkligen rekommendera det. Jag tycker det är himla skönt att Ture är lika bekväm med mig som sin mamma. Vi är ett team nu och det är väldigt fint tycker jag, säger Tim.