Slottträdgården öppnade upp för besökare

I helgen fick en handfull Linköpingsbor chansen att vandra omkring i den annars så svåråtkomliga Slottsträdgården.

Slottsträdgården har anor från medeltiden och har genomgått många förändringar genom åren, men mycket är kvar sedan hundratals år tillbaka.

Slottsträdgården har anor från medeltiden och har genomgått många förändringar genom åren, men mycket är kvar sedan hundratals år tillbaka.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-06-20 19:00

– Jag har stått utanför staketet och kikat in som så många andra och tänkt att det ser spännande ut därinne, säger Hanna Hedman som gick den guidade turen tillsammans med sin familj.

– Det är väldigt fint med dammarna och den lilla bron, det är mysigt här inne.

undefined
"Jag tycker att det finns en poäng i att bevara trädgården, så då är det lagom med sådana här guidade turer", säger Hanna Hedman som besökte trädgården i lördags.

Trädgården som tillhör Linköpings slott skapades på medeltiden och har, med en del undantag, varit stängd för allmänheten ända sedan dess. Om man inte blivit inbjuden av landshövdingen själv har man bara haft chansen under "Slottsträdgårdens dag" som arrangeras en gång per år.

Men under en dag i månaden under sommaren ges nu alltså möjligheten att gå en guidad tur i trädgården. Och den som har tjatat sig till det är Slotts- och domkyrkomuseets chef Christel Storm.

– Jag har varit på Statens fastighetsverk och landshövding Carl Fredrik Graf så många gånger. Landshövdingen har varit väldigt positiv till idén.

undefined
Christel Storm guidade gästerna med stor entusiasm. "Man går omkring mitt inne i Linköping men ändå är det helt tyst. Det är verkligen en oas som funnits kvar sedan medeltiden."

Under åren har det kommit flera politiska förslag om att öppna upp parken helt och hållet. Nu senast från partiet Linköpingslistan som menar att den stängda parken är ett slöseri. Christel Storm tycker inte att parken ska öppnas upp helt.

– För hundra år sedan försökte man öppna parken helt, men det blev så mycket slitage på den så de blev tvungna att stänga den igen. Öppnar man så blir det en park som Trädgårdsföreningen, och det har vi ju redan. Det här är en park som har en tradition och en fauna som fått leva kvar. Så nej... det går nog inte. Det handlar också om säkerhet, här bor ju landshövdingen och han tar emot kungligheter och ambassadörer.

Istället tycker hon att de guidade turerna är en perfekt mellanväg.

– Människor måste få komma in! Folk kan inte bara stå utanför och spana in. Det här är ju alla Linköpingsbors slott.

undefined
Även då det var varmt för besökarna i helgen så glänste parken i solskenet.

På grund av den tryckande hettan under helgen var det flera som valde att avboka sin tur. Men de som dök upp fick vandra genom ett praktfullt stycke trädgårdshistoria.

– Delar som anlades av Gustav Vasa och hans söner finns kvar och en hasselbuske som planterades när Hans Brask var biskop i början av 1500-talet står fortfarande kvar, säger Christel Storm.

undefined
Marie Wicksell tyckte att det var fantastiskt att få komma in bakom staketet. "Det är speciellt att se hur stort det är", säger hon.

Marie Wicksell var en av besökarna under lördagens tur. Hon tycker också att guidade turer är det bästa sättet att öppna upp parken.

– Det är en speciell känsla att komma in och se hur stort det är. Det är också härligt att få se nya perspektiv på byggnaderna, som Domkyrkan och slottet som man får se från en ny vinkel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!