De uppfödare som satsar på ekologiska kycklingar blir allt fler. I hela landet har de ökat från inga alls till åtta stycken på bara några år. Hälften finns i Östergötland. Ändå räcker det inte alls, efterfrågan bara ökar.
Det glädjer bröderna Jonasson som driver Kättestad gård och var med och startade Östgöta mjölk för några år sedan. Nu satsar de på ekologisk kyckling i det sprillans nya kycklingstallet på Storgården i Gammalkil.
– Som mjölkbönder ser vi en möjlighet att hitta en ny väg och lönsamhet, säger Mats och Niklas Jonasson. Vi har just beslutat att gå över till ekologisk mjölk också.
När de bjuder in till öppet hus för att visa kycklingstallet kommer både vänner och grannar och fullständiga främlingar, flera hundra personer på några timmar. Detta trots att det inte finns en enda kyckling att skåda på gården, utom den som bjöds ut från grillen.
– På fredag kommer den första omgången kycklingar, berättar Mats Jonasson. Vi ville att alla intresserade skulle få chansen att titta nu, för sedan måste vi vara restriktiva när det gäller besökare.
Kravkycklingar får nämligen inte behandlas med antibiotika, så de måste skyddas mot smitta. När de kommer på fredag är de bara dygnsgamla och ungefär 5 cm höga.
Då är det bra att deras vattenkoppar och foderautomater sitter lågt. I takt med att de växer hissas mat och vatten uppåt och när kycklingarna är färdigvuxna och klara för slakt 70 dagar senare kan de dricka på 50 cm höjd.
Första delen av livet tillbringar de i 35 graders värme i välkomststallet. Efter 20 dagar flyttar de in i sitt hemstall och när de är fem veckor har de möjlighet att gå ut och beta. 4 800 bor i varje avdelning.
– Första juli kommer våra första kycklingar att vara ute på bete, säger Niklas Jonasson, utanför hemstallet finns en veranda och därifrån kan de gå direkt ut i hagen.
En kravkyckling ska kunna vara ute halva livstiden, åtminstone under april till september. Därtill ska de äta ekologiskt foder, ha gott om plats att leva på och få mycket dagsljus. De växer långsammare än konventionella kycklingar och får därför leva dubbelt så länge.
Kycklingen ska säljas under varumärket Bosarps ekokyckling.
– Men den ska ursprungsmärkas, säger Mats Jonasson nöjt. Det ska stå vilken gård den kommer ifrån. Då kan man välja att köpa närproducerat.