– I en handvändning så förlorade jag och barnen våra liv. Vi blev av med bostad, jobb, skola, vänner och husdjur. Vi fråntogs livet, medan vår förövare kunde fortsätta sin vardag som vanligt.
Orden kommer från en kvinna från Östergötland som under en tid har tvingats leva gömd för att undkomma våld från sin exman. Hennes känsla av att förlora hela livet är inte unik för de kvinnor i landet som lever på hemlig adress.
I veckan uppmärksammas mäns våld mot kvinnor och de som tvingas leva gömda efter att ha blivit utsatta. I flera städer har man i dagarna kunnat se silvriga skor utplacerade – så även vid Resecentrum i Linköping. Bakom manifestationen står den så kallade underjordiska rörelsen "Gömda kvinnor", som på olika sätt uppmärksammat ämnet under året. Skorna är ett sätt att lämna spår efter människor som inte får synas.
– Tiden efter man har lämnat allt är fruktansvärd, förklarar kvinnan vi har intervjuat.
– Det gick väldigt snabbt att fråntas allting, men sträckan att ta tillbaka livet känns oändligt lång. Det är ett heltidsjobb att vara våldsutsatt – inget tar slut bara för att man kommer till ett skyddat boende eller skiljer sig.
Just den här veckan, då också internationella dagen mot avskaffandet av mäns våld mot kvinnor infaller, lyfter Linköpings kommun "En vecka fri från våld" – en årligen återkommande vecka på initiativ av organisationerna Unizon och MÄN. I Linköping har man arrangerat föreläsningar i ämnet, som en del av det länsöverskridande samarbetet "Ta snacket".
– Intresset för de här två föreläsningarna har varit stort, runt 70-80 personer till varje, berättar Åsa Åbom, hållbarhetsstrateg på Linköpings kommun.
Veckans föreläsningsprogram välkomnas av den våldsutsatta kvinnan, samtidigt som hon tycker det görs för lite i frågan lokalt. Hon menar att ämnet måste uppmärksammas ännu mer för att nå våldsutövare och deras anhöriga, till exempel i sociala medier. Våldet förminskas och benämns ofta som en föräldrakonflikt, anser hon.
Åsa Åbom välkomnar alla med förslag om hur kunskap kan spridas att höra av sig.
– Jag delar kvinnans bild och vi gör vårt för att bidra. För att se en förändring i de här frågorna behöver vi nå dem som utför våldet och det är just nu vad vår kampanj har fokus på. Vi samarbetar med många olika aktörer i länet för att nå ut i så många kanaler som möjligt.