Framtidens mat kommer att se annorlunda ut. År 1880 ansågs svamp vara oätligt medan grävling var fullt normal mat. Matkultur är någonting ständigt föränderligt, det sade Richard Tellström på seminariet "Mattrender och Matmakt" på Vreta Kluster. Frågan är hur matmodet i framtiden kommer att se ut? Många satsar nu på sociala medier, som Facebook. Ett exempel på det är Torstas Tackor där tanken är privatpersoner kan hyra ett helt får med skötsel och allt. Tillbaka får kunden kött, garn och skinn.
– Man kan bli minibonde. Det tackan producerar, det får kunden. Vi vill ta vara på allt som tackan kan ge, säger Nils Hultin som jobbar med Torstas Tackor.
Kunden ska sedan på olika sätt få hålla kontakt med tackan via uppdateringar på Facebook.
En annan organisation som arbetar med Facebok är Reko Linköping, en sida som förmedlar närproducerad mat där beställningar sker på Facebook. En tumme upp på kommentaren är bekräftelsen på en bokning och varorna lämnas ut av producenten. Men enligt Per Frankelius, forskare på Linköpings universitet, är de lösningar vi kan se idag inte tillräckliga.
– Jag är orolig för att miljön får ta stryk när vi måste producera mer mat. Vi kan inte hugga ner mer regnskog, det går att odla i öknen men det är väldigt dyrt. Löser det sig inte blir det mer flyktingströmmar och kanske krig, säger han.
Det finns mycket som kan göras för att skona miljön. Människor kan äta mer vegetariskt, minska matsvinnet och äta mer säsongsbaserat.
– Många här i Linköping är medvetna men vi kan inte bestämma över resten av världen, det är ett globalt problem.
Men trots att det kan se mörkt ut är Per Frankelius positiv.
– Otroliga framsteg görs med innovationer, de kan lösa problemen. Även om vi inte kan se det idag så kommer det, säger han.
Förutom att fira Vreta Klusters femårsdag var seminariet till för att diskutera viktiga frågor som risken för antibiotikaresistens, kompetensförsörjning i den gröna näringen, samt framtidens lantbrukare.
– Målet med dagen är att föra samman människor och lyfta dessa frågor så att fler pratar om och jobbar med dem. Vi vill inspirera till samarbeten och idéer, förhoppningsvis gör det skillnad, säger Helene Oscarsson, vd på Vreta Kluster.