Rikspolischefen i Linköping: "Vi är världsledande"

Rikspolischef Petra Lundh hyllade Nationellt forensiskt centrum (NFC) under sitt besök i Linköping. "Det är otroligt bra, och vi är världsledande", sa hon.

"Det som kan gå snabbt, det går väldigt snabbt idag", säger Petra Lundh om att NFC lyckats bli snabbare på att genomföra forensiska undersökningar.

"Det som kan gå snabbt, det går väldigt snabbt idag", säger Petra Lundh om att NFC lyckats bli snabbare på att genomföra forensiska undersökningar.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-06-13 11:00

Ett dyngsurt Linköping mötte rikspolischefen under onsdagseftermiddagen. Hon hade kommit hit för att besöka NFC och få en genomgång av verksamheten. Det är NFC som genomför de forensiska undersökningar som krävs i många brottsutredningar, där exempelvis olika spår från brottsplatsen analyseras.

NFC har tidigare fått kritik för att undersökningarna tar för lång tid, men det har nu ändrats, menar Petra Lundh.

– Dels har man närmat sig den operativa polisiära verksamheten, säger hon.

– Sen har man också gjort prioriteringar och sorteringar, så att det som kan gå snabbt, det går väldigt snabbt idag. Det är till och med så att i två tredjedelar av alla ärenden får man besked inom några dagar. Så det är otroligt bra, och vi är världsledande när det gäller snabbhet i DNA-analyser på personnivå, och likaså narkotikabeslag och annat som är lite mindre.

undefined
Petra Lundh besökte under onsdagen NFC i Linköping. Trots buttert väder talade hon muntert om avdelningens utveckling.

Petra Lundh har lång erfarenhet från rättsväsendet, och har nu varit rikspolischef i lite drygt ett halvår

Hur tycker du att arbetet har gått hittills?

– Det får väl andra bedöma, men det är ett väldigt roligt uppdrag. Och det är också en spännande tid där vi verkligen känner att vi tar kliv framåt.

Tidigare i år kom polisen ut med en rapport där man uppskattade att närmare 62 000 människor i Sverige antingen själva är aktiva i gängkriminaliteten, eller har kopplingar till den.

Har polisen resurser för att klara av att bekämpa en så omfattande kriminalitet?

– Nej, vi kan inte göra det själva. Nu ser vi ju att de kriminella rekryterar unga i betydligt större omfattning. Där handlar det om skola och socialtjänst och annat som också måste gå in och försöka hjälpa till att förhindra att unga hamnar i den här kriminella miljön.

undefined
Tidigare har Petra Lundh bland annat arbetat som riksåklagare och lagman vid Södertörns tingsrätt.

Vad är viktigast för att polisen ska lyckas med det ni ändå kan göra?

– Att vi ständigt vässar oss och satsar på det här på ett sätt som vi nu har gjort. Där vi jobbar med nya arbetssätt, och där vi verkligen över hela Polissverige sätter problemet i centrum och jobbar utifrån det brett, så att vi har ett sömlöst samarbete, också internationellt.   

Går det att säga nåt mer konkret än att man "sätter problemet i centrum"?

– Vi jobbar med en ny ledningsstruktur, vi delar information i en helt annan utsträckning än vad vi har gjort tidigare. Sen samverkar vi också i större utsträckning med andra myndigheter, kommuner, näringsliv och hela civilsamhället.

undefined
"Vi kan inte göra det själva". Enligt Petra Lundh krävs det att flera aktörer i samhället går ihop om gängkriminaliteten ska bekämpas.

I Linköping har ledande politiker nyligen aviserat att man vill utöka antalet områden med ordningsvakter. För det krävs polisens tillstånd, något som inte alltid varit så lätt att få, menar politikerna.

Borde inte polisen välkomna initiativ som kan göra att man avlastas?

– Jag tror egentligen att det handlar om utbildning av väktare. För det är ju polisen som, om man nu ska säga så, "ackrediterar" dem. Så det handlar ju om att vi har den kapaciteten att utbilda dem, säger Lundh och fortsätter:

– Det är ju en utveckling som vi absolut ser, men i mitt uppdrag som de skickade med mig från regeringen handlar det också om att få till fler poliser i uniformerad yttre tjänst.

Hur många fler tjänster behöver tillkomma på NFC då, går det att säga nån sån siffra?

– Nej, det gör det inte, utan jag får föra en dialog med NFC. Vad jag förstår har man haft en stor ökning de sista åren, och så stora ökningar behöver man inte ha framöver, utifrån vad man bedömer i dagsläget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!