HVB i kommunal regi ska kapa sociala kostnader

Hur Linköping ser ut om tio år hänger mycket på hur social- och omsorgsnämnden jobbar i dag.

Svårigheter att rekrytera bland annat socialsekreterare är ett problem sedan länge i Linköping. Därför är en satsning på medarbetarna viktig, anser kommunalrådet Annika Krutzén (M).

Svårigheter att rekrytera bland annat socialsekreterare är ett problem sedan länge i Linköping. Därför är en satsning på medarbetarna viktig, anser kommunalrådet Annika Krutzén (M).

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-10-20 17:00

Det säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden. I den budget som hennes nämnd förfogar över – 1,63 miljarder för 2022– så ligger fokus på tre områden.

Det handlar om barn- och unga, minskade kostnaderna för HVB-placeringar och satsningar på medarbetare. En satsning som framöver kan innebära nyanställningar.

Totalt handlar det om nio miljoner som satsas på medarbetare. Sex miljoner av dessa ska gå till satsningar på arbetsmiljön och tre till digitaliseringar, alltså se till att medarbetare har de digitala verktyg, i form av datorer, mobiler och uppkopplingar som behövs.

– Våra medarbetare är det viktigaste vi har. Satsar vi inte där, kommer det i slutänden att bli dyrt för kommunen.

Situationen inom social- och omsorgsförvaltningen kallar Annika Krutzén för ansträngd. 

– Vi har gått genom ett stålbad i form av omorganiseringar, pandemi och ett underskott. Allt samtidigt. Trots detta levererar man ett väldigt gott resultat.

Sedan 2021 har nämndens budget ökat med cirka 75 miljoner. Pengarna som tillförts nämnden kommer bland annat från äldrenämndens så kallade demografipengar. Kort uttryckt kan man säga att de äldre blivit färre och de yngre fler och då har pengar omfördelats.

Nämndens underskott fortsätter. Nu beräknas siffran hamna på 36 miljoner kronor vid årets slut.  Även om nämnden under 2021 tillåts gå med underskott så ska det ändå hanteras på något sätt under nästa år.

– Det handlar mycket om att göra rätt saker och att arbeta förebyggande så att insatser som behövs kan komma tidigt, säger Annika Krutzén.

Som placeringar på HVB-hem. Det är en kostsam post för socialnämnden. Samtidigt har de barn som placeras fler och svårare problem. Att det inte heller finns tillräckligt med familjehem gör att det svårt för nämnden att kapa de kostnaderna.

 – Behöver ett barn, eller en ungdom, placeras så tvekar vi inte, oavsett vad det kostar, säger Annika Krutzén.

Nu ska därför kommunen, med förvaltningen, utreda möjligheten att starta ett kommunalt HVB-hem. På det sättet hoppas nämnden slippa placera barn långt från Linköping. 

Men för de som tvångsomhändertagits för kriminellt beteende gäller fortsatt placeringar på annat håll.

Synlighet i utsatta stadsdelar är en viktig del i det sociala arbetet. Nu planeras för en flytt av del av socialtjänsten till Skäggetorp. Något som bland annat bekostas med statliga pengar till särskilt utsatta områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!