– Jag hoppas på att det är en tillfällighet och att det inte beror på att behovsbedömningarna förändrats, säger Socialnämndens ordförande Niklas Borg (M).
Han har en förhoppning om att få en analys redan senare i veckan om varför kostnaderna ökat.
– Behoven och kostnaderna för hem för vård och boende är sällan konstanta men vi kan inte bortse ifrån att underskottet är besvärande.
Arbetet med att minska kostnaderna inleddes redan i februari med att kommunstyrelsens planeringsutskott gav Omsorgsnämnden tillåtelse att lyfta ur kostnaderna Hem för vård och boende för unga, HVB-hemmen, ur internbudgeten. Planeringsutskottet uppdrog samtidigt till Omsorgsnämnden, Socialnämnden, Barn- och ungdomsnämnden och Bildningsnämnden att beskriva ett projekt med syfte att förebygga HVB-placeringar.
Finansiering ska ske genom en social investeringsfond. Förslaget på åtgärder ska redovisas i slutet av april.
– Forskning visar att på att placering på HVB sällan leder till goda resultat, konstaterar Linnéa Darell, omsorgsnämndens ordförande, som vill att Linköpings kommun ska fortsätta sitt arbete med att hitta andra former av stöd.
– Det finns hvb-placeringar som kostar bortåt 10 000 kronor per dygn, det säger sig själv att det inte fungerar i längden.