Ja, just nu är det tämligen oklart. Det var i slutet av förra veckan som arkeologerna från Östergötlands museum hittade den här mannen.
– Ja, det är antagligen en man, säger Emma Karlsson, och förmodligen inte så gammal. Han har fina tänder.
– Att han har avrättats genom halshuggning är vi också rätt säkra på. När det skedde hoppas vi kunna reda ut.
Skelettet ska undersökas och C14-dateras. Med lite tur går det att ganska exakt avgöra när den här mannen avrättades.
Hans grav omges av andra gravar, och den närmaste var redan skadad av en sentida vattenledning.
– Det var när jag lyfte bort fötterna på det skelettet som det här dök upp, berättar Emma Karlsson. Först trodde jag bara att kroppen var huvudlös för att kraniet hade hamnat någon annanstans. Men så låg det där, prydligt och komplett, under mannens vänstra arm.
Normalt sett begravdes inte avrättade personer i vigd jord, alltså på en kyrkogård. De fick istället sina gravar på eller intill galgbacken.
– Fast det var inte LAG på detta förrän på 1500-talet, säger Emma Karlsson. Men sedvänjan fanns. Det är mycket ovanligt att hitta människor som avrättats på en kyrkogård.
Varför ligger det här skelettet här då?– Ska jag spekulera, så har den här personen inte avrättats på galgbacken. Kanske halshöggs han på Stora torget här intill. Han var antagligen en högre ståndsperson, det var de som avrättades genom halshuggning.
Nu ska arkeologerna titta på de historiska källorna, handlingar som kan berätta vilka människor i Linköping som har avrättats genom halshuggning. Om därtill dateringen ger en någorlunda säker tidsbestämning kanske det går att reda ut vem det var, åtminstone med viss säkerhet.
Har ni funderat över någon kandidat?– Nja, säger Emma Karlsson, det finns ju ett antal kända personer som avrättades genom halshuggning här på Stora torget år 1600. Var begravdes de? Användes den här kyrkogården då? Det finns många frågor vi måste söka svar på.
Skelettet hittades på den gamla klosterkyrkogården, bredvid platsen för den gamla transformatorstationen, den som fanns här mellan 1940- och tidigt 1980-tal. Här ska nu en vattentank grävas ner. Intill finns lämningar efter en 1700-talskällare som tillhörde sysslomannens gård under hospitalstiden. Rester efter äldre hus har också hittats i närheten.