Huset håller inte måttet

Husets var 20 kvadratmeter mindre än vad säljaren och mäklaren påstått. Nu stämmer Per och Maria Sjöqvist säljaren inför tinget och kräver pengar tillbaka. Ytterligare stämningar väntar i kulisserna och säljaren, Grannskapsgårdar AB, riskerar miljonskadestånd.

LINKÖPING2002-09-10 05:52

-- Vi har köpt ett hus som inte håller måttet, säger Per Sjöqvist.

Familjen köpte sitt suterrängparhus i Hjulsbro för tre år sedan. Köpeskillingen var 995 000 kronor. Huset var byggt 1990, och hade tillhört en bostadsrättsförening ansluten till HSB.

Bostadsrättsföreningen gick i konkurs och alla fastigheterna, 18 lika stora parhus, övertogs av Grannskapsgårdar AB, ett helägt dotterbolag till HSB.

I mäklarannonsen

I mäklarannonsen och i köpehandlingarna fanns en uppgift om att bostadens yta var cirka 133 kvadratmeter, fördelat på fyra rum och kök. Vidare angavs att fastighetens tomtyta uppgick till 166 kvadratmeter, vilket innebar att byggnaden upptog i stort sett hela tomten.

-- Vi hade ingen anledning att ifrågasätta boytan, eftersom säljaren var HSB, som vi ansåg var ett seriöst företag i sådana här sammanhang. Därför gjorde vi ingen egen kontrollmätning av boytan.

Eftersom parhuset tidigare ingått i en större fastighet fick Sjöqvist, och de övriga fastighetsägarna i området, lämna in en särskild fastighetsdeklaration till skattemyndigheten för två år sedan.

Några av Sjöqvist grannar reagerade på boytan, och lät ett företag göra en kontrollmätning. Vid mätningen visade det sig att boytan i parhusen var 114 kvadratmeter, cirka 15 procent mindre än vad som Grannskapsgårdar uppgivit i handlingarna.

"Ärendet förhalades"

-- Jag hade redan skickat in uppgifter till skattemyndigheten om att bostadens boyta var 133 kvm. På så sätt fick jag ett högre taxeringsvärde på fastigheten.

De felaktiga uppgifterna om boytan diskuterades av husägarna, och i samband med besiktning av målningsarbeten i maj 2000 togs frågan upp. Men HSB/Grannskapsgårdar har inte agerat, trots flera påstötningar från samfällighetsföreningen.

-- Vi började misstänka att ärendet förhalades så att vi husköpare skulle tröttna.

Per Sjöqvist skrev ett brev till Grannskapsgårdar och krävde avdrag på köpeskillingen i början av året. Men säljaren bestred kravet.

-- Enda utvägen är att stämma säljaren inför tinget. Jag vet att i flera liknande rättsfall har bostadsägaren och lägenhetsinnehavaren fått rätt.

Sjöqvists ombud advokat Sören Ödell anlitade en byggkonsult, som vid kontrollmätning kom fram till en boyta på 113,1 kvm, och biytan 20,6 kvm. Mätningen gjordes efter de regler som Riksskatteverket satt upp.

Paret Sjöqvist kräver nu att säljaren drar av 120 000 kronor från köpeskillingen, men konsekvensen av målets utgång kan bli större än så.

Stor betydelse

Advokat Sören Ödell har uppdrag från de övriga tretton husägarna också. Samtliga har betalt för en bostadsyta som de inte har. Sjöqvists är pilotfall.

-- Boytan har stor betydelse när det gäller att bestämma värdet på en fastighet. I det här fallet är ett skäligt avdrag på köpeskillingen 120 000 kronor per fastighet, säger advokat Sören Ödell.

Det betyder att Grannskapsgårdar kan tvingas betala miljonbelopp om Sjöqvists vinner. Fyra hyresgäster i området har dessutom betalat en för hög hyra.

-- Det är vanligt att boytan i bostadsrätter är felaktig, och i det här fallet var ju bostaden från början en bostadsrätt, som senare såldes som fristående fastighet.

Ett parhus i området säljs nu av en mäklarfirma i Linköping. Boytan anges till cirka 123 kvadratmeter.

-- Om mäklaren eller säljaren är medveten om att boytan är felaktig handlar det om bedrägeri, säger Sören Ödell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!