Hus i stan rivs – för att ge plats åt nya

I korsningen Rosengatan/Lasarettsgatan ska Riksbyggen bygga nya bostadsrätter. De har köpt två hus som ska rivas i sommar.

Två hus i korsningen Rosengatan och Lasarettsgatan ska rivas. Rivningslov är beviljat.

Två hus i korsningen Rosengatan och Lasarettsgatan ska rivas. Rivningslov är beviljat.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2016-06-05 08:00

Rivningslovet är beviljat och de båda husen på fastigheterna Lakejen 1 och Lakejen 2 ska enligt planen jämnas med marken i juli. Istället byggs flerfamiljshus i 4-5 våningar med ungefär 35 lägenheter.

Corren har tidigare skrivit om den långa processen att få detaljplanen ändrad. Den nya planen antogs i höstas, sen dess har ägaren Olle Mårdsjö sålt de båda fastigheterna.

– Det var stort intresse, jag ringde runt och det var fler än tio som var klart intresserade. Sen blev det Riksbyggen som var mest intresserade, berättar han.

Det är Olle Mårdsjö och hans familj som tagit risken i projektet, de har bekostat hela arbetet med detaljplanen och lagt all den tid som krävts.

– Jag köpte grannvillan 2010 och ville bygga fyra stadsradhus mellan de båda husen, men då ville kommunen inte godkänna utfarter mot Lasarettsgatan, berättar han.

Sen var bollen i rullning och tjänstemännen på teknik- och samhällsbyggnadskontoret kom med förslaget att bygga något större som kunde fungera tillsammans med det som planeras på Folkungavallen.

Hade du kunnat föreställa dig att det skulle ta så här lång tid?

– Nej, absolut inte. Då vet jag inte om jag dragit igång det. Det var flera av de här byggföretagen som jag kontaktade som höjde på ögonbrynet och undrade hur en privatperson kunde driva ett detaljplaneärende. Men det känns lite roligt att ha gjort det, säger han.

Under de ungefär fem år som arbetet pågick har han satsat ungefär 1,5 miljoner kronor och då räknar han inte sin arbetstid. Ungefär hälften av pengarna är betalda direkt till Linköpings kommun för deras arbete, resten har gått till arkitekter och olika undersökningar som varit nödvändiga.

Ett exempel är den dokumentation som Östergötlands museum krävt innan rivningen för att dokumentera stadens förändring – den kostar 25 000 kronor.

En period i processen var Olle Mårdsjö inne på att driva igenom hela projektet på egen hand – att alltså även bygga de nya husen.

– Jo, jag frågade banken, men då hade det krävts en väldigt rik faster. Jag hade inte de finansiella musklerna, säger han.

Istället blir det nu Riksbyggen som slutför arbetet.

– Förhoppningsvis kommer vi igång och bygger i år. Höst eller vinter 2016 tror jag, tanken är att vi ska söka ett bygglov innan semestern, säger Johan Tillmar på Riksbyggen.

Han berättar också att med tanke på alla synpunkter som grannarna hade så vill Riksbyggen göra så få ändringar som möjligt i de skisser som presenterades under arbetet med detaljplanen. Samhällsbyggnadskontoret fick då ta emot drygt 40 skrivelser som samtliga ifrågasatte idén om att förtäta staden just vid Rosengatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!