I Passagen konsthall börjar allt med mingel. Politiker, kårer, analytiker. Alla är på plats för att göra Linköping så bra för studenter som möjligt.
– Studenterna förgyller vår stad, vi vill att de ska trivas här, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) som är först ut i talarstolen.
Sedan 1999 har Sveriges förenade studentkårer, SFS, delat ut utmärkelsen Årets studentstad. 1999 och 2016/2017 gick förstaplatsen till Linköping och staden är den enda som fått utmärkelsen två gånger. Temat på torsdagens seminarium är framtiden, vad kan göras för att staden ska fortsätta vara bra, eller kanske bli bättre? Fokus låg bland annat på bostäder i kommunen.
– Just nu är vi inne i den största satsningen i bolagets historia, säger Simon Hellnér, VD för studentbostäder i Linköping.
I studentboendet Irrblosset ska 220 studentbostäder byggas och studentpuben Villevalla kommer att flytta dit. I Vallastaden ska upp till 230 studenter kunna flytta in.
Men för att göra staden så studentvänlig som möjligt gäller det att veta vad studenterna vill ha. Där kommer Sofia Rasmussen in, VD för Rasmussen analys som gjort undersökningen Ungdomsfokus 2017. 2 800 personer mellan 16 och 29 år har tillfrågats om exempelvis studieort, och 57 procent tycker att valet av studieort är lika viktig som valet av utbildning. För att trivas vill studenterna att skolan ska ha gott rykte och att studentlivet ska vara klassiskt.
– Att det finns tillgång till billig öl skulle man kunna säga, förklarar Sofia Rasmussen.
27 000 personer studerar på Linköpings universitet. Det innebär att ungefär var sjätte linköpingsbo är student.
– Vi är en ganska stor grupp i staden, så det är kul att kommunen lyssnar på oss, säger Andreas Wåhlén, ordförande för StuFF, studentkåren för utbildningsvetenskap och filosofisk fakultet.
Andreas Wåhlén är på plats tillsammans med Matilda Strömberg, ordförande för Consensus – medicinska fakultetens studentkår, och Erik Claesson, ordförande för LinTek – Linköpings teknologers studentkår. Deras främsta syfte är att presentera initiativet Fokus: Student.
– I och med att vi blev årets studentstad 2016/2017 började vi kårer fundera på vad vi kunde förbättra. Vi kom fram till att det saknas en gemensam målbild och skrev därför ihop Fokus: student. Det är en långsiktig satsning, säger Andreas Wåhlén
I initiativet räknas fyra fokusområden upp, utbildningskvalitet, resor, bostäder och examinationskostnader.
– Arbetet med att göra Linköping till en bra studentstad pågår hela tiden, men det här har blivit en satsning just nu. Det gick jättebra under seminariet. Vi fick kontakt med Östgötatrafikens viceordförande och bokade in en tid för att diskutera campusbussen och rabatter. Vi fick också prata med studentbostäders VD, det var väldigt roligt.
Tycker du att Linköping är den bästa studentstaden?
– Ja, såklart! Det finns ett starkt studentinflytande och en studentkultur i Linköping, utbildningskvaliteten är hög och vi har ett bra mottagande av nya studenter, säger Andreas Wåhlén
Nu ska kommunen, universiteten, kårerna och andra aktörer föra en dialog kring vad exakt som ska göras för att förbättra studentstaden. Snart är det dags för Årets studentstad 2017/2018.
– Det känns hårt att behöva lämna vidare Årets studentstad, men jag tänker att vi kommer tillbaka, säger Christina Edlund.