Hur ska bidragsberoendet minska?

Under många år har Linköping legat i topp på listan över kommuner vars invånare är i behov av långvarigt försörjningsstöd. Nu kräver Niklas Borg (M) svar på vad majoriteten ska göra för lösa problemet

Saknar plan. Niklas Borg (M) är missnöjd över att majoriteten inte ser ut att ha en plan för att minska bidragsberoendet.

Saknar plan. Niklas Borg (M) är missnöjd över att majoriteten inte ser ut att ha en plan för att minska bidragsberoendet.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2017-03-20 21:00

Niklas Borg (M), vice ordförande i socialnämnden, är kritisk till att majoriteten sitter för still i båten.

– Situationen har halvvägs in i mandatperioden utvecklats åt helt fel håll, säger han.

Att det ser ut som det gör är ingen överraskning för Niklas Borgs del. Under sina åtta år som socialnämndens ordförande hade han ungefär samma problem att brottas med. Under den tiden var inte oppositionen nådig i sin kritik, menar han.

– Särskilt (S) jagade oss väldigt mycket och tyckte att det var bedrövligt att vi inte tog tag i det här. Därför hade jag väntat mig mer från deras sida. Men inget har hänt.

Niklas Borg är förvisso nöjd över att majoriteten inte avvecklar det han tycker är bra insatser riktade till de som står allra längst från arbetsmarknaden, som P100 och Team Utreda. Men det räcker inte, säger han.

Nu vill han ha svar på två frågor; Vilken strategi Koalitionen för Linköping har för att minska antalet långvariga försörjningstagare i Linköping, och om kommunala anställningar – något som flera kommuner har infört – också kan bli verklighet i Linköping.

– Kommunala anställningar är en viktig del för att öka möjligheterna för fler att närma sig den riktiga arbetsmarknaden, säger han.

Jobb som kan bli aktuella är sådana som inte konkurrerar med vanliga anställningar.

– Sådan som kan tillföra kvaliteter i våra välfärdsverksamheter, som extra resurs i förskola – utan pedagogiskt ansvar – eller inom omsorgen. Det finns många sådana saker som går att göra utan att det konkurrerar ut riktiga anställningar

Försörjningsstöd i Linköping

Totalt 5,5 procent

Av dessa är 50,7 procent beroende av långvarigt stöd.

I Östergötland är snittsiffran 5,7

I riket 4,7

(siffrorna är från 2016)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!