Den stora enkätundersökningen genomförs tillsammans med Region Jönköpings län och Landstinget i Kalmar län. Resultaten ska användas för att jämföra skillnader mellan olika befolkningsgrupper. Den ska också användas som underlag för hur vård och förebyggande verksamhet ska fungera i framtiden.
I Östergötland skickas enkäten till 5 000 slumpmässigt utvalda invånare mellan 18 och 84 år.
– Alla svar är viktiga. Ju fler som svarar, desto bättre förutsättningar får vi att anpassa vården efter människors behov och önskemål, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.
Den psykiska ohälsan har ökat i Sverige, speciellt bland unga. I åldersgrupper över 55 år har ohälsan legat still eller minskat sedan 80-talet. Men för dem under 45 år har ohälsan vuxit – och allra mest i åldrarna 20-24 år.
SCB:s statistik visar på en alarmerande utveckling: På 1980-talet hade 7-8 procent av de unga i åldern 16-24 år problem med oro, ångest eller dålig sömn. Sedan dess, och framför allt under 90-talet, har andelen stigit till över 20 procent.
Det finns inga forskningsstudier som exakt pekar ut vilka bland de unga som mår sämst eller har stått för de största förändringarna i psykisk ohälsa. Men man vet att skolprestation och arbetslöshet har tydliga kopplingar till ungas ohälsa. Många forskare tror att en tuffare arbetsmarknad, hårdnande utbildningskrav och växande socioekonomiska klyftor i samhället är en stor del av förklaringen.
Enkäterna börjar skickas ut den här veckan.