Hur ska en region prioritera bland hundratals skadade efter en kraftig explosion? Och hur ska man samarbeta med andra regioner när det visar sig att liknande sprängningar skett på sju platser runt om i Sverige?
Under torsdagen fylldes Katastrofmedicinskt centrum i Linköping med sjukvårdspersonal från alla 21 regioner runt om i Sverige för att öva på just detta. Scenariot var dock hemligt fram tills dess att den största hälso- och sjukvårdsövningen i modern tid i Sverige faktiskt inleddes.
– Det känns helt fantastiskt att få 21 regioner och socialstyrelsen att öva samtidigt, sen att vi måste öva för att omvärlden ser ut som den är nu är något helt annat. Men vi ser att det här stärker vår förmåga i Sverige just nu, säger övningsledaren Henrik Lindberg som varit med och jobbat fram hur övningen ska utformas.
Varför är den här övningen nödvändig för Sverige?
– Vi måste förbereda oss på större kriser och då måste vi veta vilka resurser vi har och vad man kan göra vid en större händelse. Vi måste veta vilka förmågor och brister vi har.
Det är Socialstyrelsen som på uppdrag av regeringen beställt den stora övningen med syftet att stärka beredskapen vid så kallade masskadehändelser med ett mycket stort antal skadade, så kallade masskadehändelser.
– Det vi gör här i dag är till för att bygga på de underlag och kunskapsstöd som vi har arbetat fram under en längre tid. Det gör mig väldigt stolt, säger Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen, som var på plats i Linköping på torsdagen.
Runt om i lokalerna delade sjukvårdspersonalen upp sig för att lösa den svåra uppgift som de blivit tilldelade. Alexander Fors Kullenmark, specialistsjuksköterska, var en av dagens deltagare.
Vad var de första instruktionerna ni fick?
– Det kom en utlarmning om en explosion. Vi väntade in läger och började sen jobba utifrån det.
Kändes övningen verklig?
– En övning är alltid en övning men jag tycker att det ändå kändes så verkligt som det kunde göra, säger Alexander Fors Kullenmark.
Arbetet med övningen har pågått länge och tar inte heller slut här. I januari påbörjas den slutgiltiga utvärderingen av jätteövningen.