Hundratals obearbetade tips

Nio år efter dubbelmordet på Åsgatan bedrivs utredningen på sparlåga. Men det finns fortfarande hundratals obearbetade tips – och varje vecka kommer det in nya.

Foto:

Linköping2013-10-19 08:00

Den 19 oktober 2004 mördades åttaårige Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson på Åsgatan. Gärningsmannen, vars blodspår säkrades på mordvapnet, går fortfarande fri.

Polisens spaningsledare, kriminalinspektör Nils Ahlberg, konstaterar att drygt 8 000 personer har förhörts i utredningen. 11 300 tips och uppslag har kommit in och i polishuset i Linköping finns 40 000 dokument samlade i prydligt uppradade pärmar.

Hur bedrivs arbetet just nu?

– Det går lite på sparlåga sedan vi fått släppa folk till andra enheter. Vi är några som jobbar med utredning, men jag hoppas och tror att vi ska bli en lite större grupp igen.

Flera tips i veckan

Enligt Nils Ahlberg finns det fortfarande ett stort antal tips på tänkbara gärningsmän – tips som inte har bearbetats.

– Det finns mycket obearbetat material. Och det kommer in mellan två och sex tips i veckan via telefon eller mejl.

Vad har tipsare för förklaring att de hör av sig först nu, nio år efter händelsen?

– Väldigt många säger att de har funderat länge. De säger att de vill berätta om sina innersta tankar eftersom vi inte har hittat gärningsmannen efter så lång tid. De kan inte vara tysta längre. Det kan vara barn till någon i vänkretsen man vill tipsa om. För att få själslig ro väljer man till slut att kontakta oss.

Hundratals

Hur många tips är obearbetade?

– Jag kan inte säga det, men det är en stor mängd.

Handlar det om hundratals tips?

– Ja, det gör det. När vi är ute och hör folk kommer nya namn upp. Vi bearbetar allt. Det är viktigt att vi registrerar alla uppgifter som kommer in så att vi inte förhör samma person två gånger. Det är ett grannlaga arbete med registreringen.

Få vägrar

Har Leif GW Perssons utlovade miljonbelöning haft någon effekt på inflödet av tips?

– Förvånansvärt få tips har kommit den vägen, skulle jag vilja säga. Pengar brukar annars alltid ha stor inverkan på folks benägenhet att prata om saker som de egentligen inte vill prata om.

Nils Ahlberg vill inte berätta hur många som fått lämna dna-prov i utredningen. Men i princip tillfrågas alla som förhörs om de åldersmässigt stämmer in på gärningsmannaprofilen som säger att mördaren bör ha varit mellan 15 och 30 år gammal vid tiden för dubbelmordet. De allra flesta som tillfrågas går med på att frivilligt lämna dna-prov.

– 98 procent av alla som tillfrågas går med på det utan vidare. Det är ett grovt brott som alla känner till och som alla vill ska lösas. Det är mycket få som vägrar. Alla dna-prov kastas efter att ha körts mot gärningsmannens dna-profil.

Handen på hjärtat, tror du att dubbelmordet någonsin kommer att klaras upp?

– Ja, med tanke på hur många tips som ständigt flödar in så tror jag att vi kommer att lösa det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!