Genuskonferensen g16, som är den största i landet, förväntas locka cirka 400 deltagare som redan föranmält sig. Deltagarna, som består av genusexperter, studenter och aktivister, kommer att erbjuda föreläsningar, öppna debatter och panelsamtal för andra forskare och för allmänheten.
– Konferensen kommer att främst handla om aktuella samhällsfrågor i landet. Syftet är att skapa olika förutsättningar för kritisk granskning men också utbyte av erfarenheter och möjligheter till nya forskningskonstellationer, säger Maja Lundqvist, kommunikatör för Nationella sekretariatet för genusforskning.
Konferensdagarna kommer att pågå under tre dagar, onsdag, torsdag och fredag på Konsert och Kongress i centrala Linköping. Årets tema är gränser, mobilitet och mobilisering, där deltagarna kommer att relatera till aktuella samhällsutmaningar, både lokalt och globalt.
–Vi har bjudit in många organisationer och företag. Bland annat kvinnojourer och jämställdhetsorganisationer samt andra organisationer som jobbar med att motverka rasism. Forskare och aktivister kommer också att diskutera hur genusforskning kan bidra i samhället i frågor som rör invandring, klimatfrågor och hälsa.
Hur viktig är genusforskningen?
– Genusforskning i dag rymmer mycket mer frågor än endast det som relaterar direkt till kön, därför är genuskonferensen aktuell för många, säger Maja Lundqvist.
Genuskonferensen arrangeras vartannat år. Den första, g12, arrangerades i Göteborg, g14 i Umeå och nu är det alltså dags för Linköping. För att främja mötet mellan forskare, aktivister och studenter har aktörer runt om i Linköping arbetat fram ett program utöver konferensen.
Ett av arrangemangen kommer att ske på torsdagskvällen på Kårhuset Kollektivet vid Linköpings universitet där deltagarna bjuds på brännande aktuell genusforskning, underhållning i form av stand up och fest.
Kvällen är gratis och öppen för allmänheten.