Hundratals anställda ska flyttas

Antalet tjänstemän i Linköpings kommun har blivit så många att det krävs mer kontor – samtidigt ska varje anställd få mindre yta. Den stora omflyttningen påbörjas under år 2022 och ska vara klar år 2024.

Arkivbilder, montage

Arkivbilder, montage

Foto: Pelle Johansson, Mostphotos

LINKÖPING2019-08-22 13:30

Det stora huset vid Barnhemsgatan där Socialförvaltningen inryms överges helt. Istället ska de cirka 400 anställda flytta in i kommunhuset nere på Drottninggatan 45. Där finns nu Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen som istället får ett nybyggt kontor i Valla. Det kommunägda bolaget Lejonfastigheter ska bygga detta kontor vid Ebbepark, det får en årshyra på 17,5 miljoner kronor och ska enligt planen vara klart i januari 2022.

Dessa två omflyttningar är de största men flyttkarusellen berör många fler. I den långsiktiga planen ska alla kommunala kontor samlas på sex adresser, just nu hyr Linköpings kommun lokaler på ett 10-tal platser i stan.

Målet med förändringen är att samordna sådant som reception och mötesrum. Det ska också bli mindre yta per anställd, av en mätning som gjorts framgår att snittytan för en arbetsplats nu uppgår till 28 kvadratmeter.

Det som nämnts ovan är en del av den långsiktiga plan för administrativa förvaltningslokaler som kommunstyrelsen klubbade igenom under tisdagen.

Frågan är dock inte ny, det började förra hösten med att en förvaltning ville hyra lokaler. Detta stoppades av kommunstyrelsen som istället gav kommundirektören i uppdrag att ta fram denna långsiktiga plan.

Men innan den klubbades så uppstod en debatt mellan opposition och majoritet. Kristina Edlund (S) påminde den styrande majoriteten och framför allt Centern om att de lovat att flytta ut förvaltningar från stadskärnan.

– Vi blir lite förvånade nu när förslaget ligger på bordet. I slutet av förra mandatperioden och i samband med valet så var det flera partier i det här rummet som lovade att flytta ut förvaltningar till olika stadsdelar. Vi (S) vill lägga ut vissa förvaltningar utanför de mest centrala lägena, vi tror att det kan underlätta det ekonomiska läge vi står inför, sa Kristina Edlund.

Centerns Muharrem Demirok svarade med att påminna om att det var under Kristina Edlunds ledning som det hyrdes extra kontor på Ågatan 40 mitt i centrum.

– Men jag är glad att du tycker det är en bra att idé att flytta ut, det är en bra diskussion. Men det vi tittar på nu är volymkrävande verksamheter, jag har svårt att se att vi kan placera socialförvaltningen i Ulrika, sa han.

Oppositionen i form av S och MP ville skjuta på beslutet med förhoppningen att få in förändringar. Den styrande Alliansen (M,C,KD,L) har majoritet och röstade därför igenom planen. De fick dessutom stöd av SD.

Läs mer: SD avgjorde politisk strid

Läs mer: Liberalerna bytte sida

Läs mer: Nytt kontor stoppades

Kommunhuset, Drottninggatan 45.
Kommunhuset, Drottninggatan 45.
Om fem år ska dessa sex adresser användas:

Stadshuset på Storgatan 43

Kommunhuset på Drottninggatan 45

Övervåningen i Filbyterhuset

Ågatan 40, byggnaden i hörnet Ågatan/Platensgatan

Ågatan 31, huset i hörnet Ågatan/S:t Larsgatan

Nybyggt hus vid Ebbepark i Valla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!