Hundraåringarna blir fler och fler

Det är fortfarande kvinnorna som lever längst, men männen knappar in. De senaste 150 åren har medellivslängden i Sverige ökat från strax under 50 år till över 80 i dag.

Foto:

LINKÖPING2013-03-30 08:00

Ökningen beräknas fortsätta. Enligt SCB (Statistiska centralbyrån) kommer medellivslängden för kvinnor att vara 89 år 2060 och nästan 87 för män.

I Linköping ser trenden förstås likadan ut. Nästan 1 500 personer är över 90 i dag. Redan om 16 år beräknas dessa äldsta vara 1 920. De som är i arbetsför ålder ökar inte lika snabbt. Färre ska alltså försörja de gamla.

Vanskliga prognoser

Frågan är då om den stora ökningen av äldre kommer att betyda en lika stor ökning av vård- och omsorgsbehov. Kanske är de gamla både friska och pigga nog att klara sig själva betydligt längre. Eller blir vi sjukare och skröpligare ju äldre vi blir?

– Prognoser är vanskliga, och vi reviderar planerna hela tiden, säger Peder Ellison som är omsorgsdirektör.

– En allvarlig influensa-epidemi skulle kunna påverka utvecklingen, påpekar Susanne Sunnermark som är planeringsledare i äldreomsorgen. Och den dagen forskarna löser demensens gåta ändras förstås förutsättningarna radikalt.

Kostnaderna ökar

Linköping har låga kostnader för äldreomsorgen, jämfört med likvärdiga kommuner, och undersökningar visar att mottagarna är nöjda med vad de får.

Äldrenämndens budget är på närmare 900 miljoner kronor. Äldreboenden kostar drygt 500 miljoner, 340 miljoner läggs på hemtjänsten.

Men kostnaderna kommer att öka. Nya vårdbostäder behövs, ungefär 500 behövs till år 2030.

– Boendet är en av de allra viktigaste frågorna, säger Peder Ellison, det tar minst två år från beslut att bygga tills huset står klart. I höst börjar utbyggnaden i Ekhaga och kanske kommer utbyggnaden i Majelden igång hösten därpå. Dessutom tittar vi på tomter i Berga, Ånestad, vid gamla lärarhögskolan och i Djurgården.

Hitta personal

Kommunens uttalade mål är att de gamla ska kunna välja hur de vill bo. Ett annat mål är att de ska få stöd för att kunna bo hemma och klara sig själva så långt möjligt. Behovet av hemtjänst kommer att öka, enligt budgeten med 13 700 timmar redan i år.

Frågan om hur vård och omsorg ska finansieras i framtiden, med stigande kostnader, kommer att stå högt på den politiska dagordningen. Ett annat problem är personalförsörjningen.

– Vård- och omsorgsområdet måste marknads-föras, kanske genom att erbjuda praktikplatser till unga, säger Peder Ellison. Arbetsgivarna måste jobba på att bli attraktiva på olika sätt. Det finns mycket kvar att göra på det här området.

Världens blå zoner

Medellivslängden i Linköping ligger något över det svenska genomsnittet, men den är ännu högre på andra ställen i världen.

Begreppet ”blå zoner” myntades 2004 av två forskare, Michel Poulain och Gianni Pes, som brukade sitta med en karta och med blå kulspetspenna ringa in de byar där människorna blev äldst. Den japanska ön Okinawa och Sardiniens inland toppar statistiken.

En sådan zon tycks finnas i Sverige också, från Öland, över mellersta Kalmar län, genom södra Kronobergs län och så söderut, nordöstra Skåne. Markaryd utmärker sig mest med åtta hundraåringar, det skulle betyda 84 stycken om invånarantalet var 100 000. Lessebo och Högsby sticker också ut med 62 respektive 69 hundraåringar per 100 000 invånare.

Det finns ytterligare ett par platser i Sverige som utmärker sig för att ha många gamla människor: norra Bohuslän och ett område i Dalarna. Prins Daniels Ockelbo är den enda svenska kommunen som kan utmana Markaryd om att ha störst andel hundraåringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om