Hundar hölls i burar i mörker – kvinna förbjuds ha djur

Två hundar hölls instängda i burar i två olika rum i mörker. En katt hölls instängd på en toalett. Nu har länsstyrelsen beslutat att förbjuda djurägaren att ha djur.

Kvinnans hundar hölls instängda i burar. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Kvinnans hundar hölls instängda i burar. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2024-06-26 11:30

Den 1 mars förra året genomförde länsstyrelsen en oanmäld kontroll på en adress i Linköping efter en anmälan. Två hundar hölls instängda i burar i lägenheten i två olika rum i mörker. I burarna fanns det flera högar med avföring. Den ena hunden hade ett skadat framben och haltade kraftigt. Den andra hunden satt i en så liten bur att han knappt kunde vända sig. Bägge hundarna var smutsiga av urin och avföring och var magra och törstiga. 

På toaletten hölls en katt instängd i mörker. Länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta hundarna och katten. Djuren togs till veterinär som kunde konstatera att djuren utsatts för vanvård under längre tid. 

Den ena hundens ben hade brutits. Den felläkta frakturen gjorde att benet var snedställt. Bägge hundarna var muskelfattiga och hade inte kunnat ta hand om sin hygien. Bedömningen var att hundarna hållits under längre tid i burarna. Efter omhändertagandet bröt den ena hunden benet när den klev ned för en låg kant.

Båda hundarna avlivades medan katten flyttades till ett nytt hem.

Länsstyrelsen har nu beslutat att den 46-åriga djurägaren inte längre får ha några djur överhuvudtaget. "Genom att inte ha uppmärksammat och vidtagit åtgärder när djuren har varit skadade, magra, sjuka och hållits i en dålig djurmiljö har du utsatt djuren för vanvård och lidande som har varit långvarigt", skriver myndigheten. 

46-åringen har nyligen även åtalats för djurplågeri och grovt djurplågeri. Hon nekar till brotten.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!