– Jag är med på att fyrverkerier är en tradition, och kan själv tycka att det är högtidligt och fint. Problematiskt är att det är många som far illa, även efteråt, säger Olivia Gustafsson, ordförande för Linköpings hundungdom.
Olivia oroar sig bland annat för allt skräp som lämnas, eftersom hennes valp gillar att ha saker i munnen. Men även att smällandet kan pågå under en längre tid vilket är svårt att skydda sig mot. Mats Johansson, ordförande i Linköpings brukshundklubb, håller med.
– Problemet är inte två timmar under nyårsnatten, utan det är okynnessmällandet i bostadsområden en vecka innan.
Det kan vara klurigt att förbereda hundar inför raketerna eftersom det är en speciell kombination av både ljud och ljus, och de videor som finns sällan helt efterliknar den verkliga upplevelsen. Men Yvonne Öster, instruktör i Linköpings hundungdom, har lyckats bota fyrverkerirädslan hos hunden Vera.
– Vi har jobbat med skvallerträning. När höga ljud hörs händer något fantastiskt roligt.
Det roliga kan vara något gott eller att bollen kastas. Ljudet var från början inte heller fyrverkerier, utan grytlock som slogs ihop på avstånd, och sedan togs promenader där Vera hörde skotten från Malmens flygfält när fåglar skulle skrämmas bort. Det är viktigt att inte låta det smälla så högt att hunden blir rädd.
– Det går att skvallerträna alla hundar, men det tar längre tid med de som redan är rädda, säger Yvonne.
Även om det råder konsensus om den gradvisa träningens effektivitet så kan fler åtgärder krävas i stunder då det smäller, framför allt för den hund som ännu inte hunnit bli trygg med skott. Hundarna bör rastas ordentligt tidigare på dagen, för att de ska kunna ta det lugnare på kvällen och inte behöver gå så långt när det riskerar att smälla.
– I klubben har vi en skojtävling på nyår iför att alla hundar ska få trötta ut sig, berättar Yvonne.
Alla tre hundägarna rekommenderar att vara tillsammans med hundarna och fira lugnt, då inte bara smällare utan också alkohol och folkmassor kan vara obehagligt för hundarna. Hundarna kan hjälpas av att sysselsättas med exempelvis godisbitar i en toarulle, eller något att tugga på. Filtar kan hängas för fönsterna och TV eller radio kan vara igång. Olivia har tidigare år gjort i ordning extra skyddade rum där hundarna redan är trygga.
– Det är viktigt att gå till det skyddade rummet i tid och vara där i lugn och ro innan det börjar smälla, inte springa in när hundarna redan kan ha blivit skrämda, säger Olivia.
I år väljer Olivia att åka ifrån stan över nyår för att helt slippa fyrverkerierna, även om hennes hundar inte har någon tydlig rädsla. Vid Arlandas hotell får det exempelvis inte skjutas raketer alls.
Vad kan göras om hunden blir rädd?
– Det finns dem i min närhet som sätter sig och åker bil, om hunden gillar det, säger Mats.
Hunden kan använda både människor och andra hundar som referenser. Det är därför viktigt att överväga om en rädd hund ska vara tillsammans med en orädd hund, liksom att vi håller oss lugna även om det smäller. Men det är inte samma sak som att ignorera hunden.
– Jag kan plocka upp mina hundar i famnen och trösta om de blir oroliga, för de är vana med det. Men jag gör det inte större än vad det är. Om ett barn skrapar knät, lyfter en upp och tröstar och säger att vi går in och tvättar. En beter sig inte som att benet är brutet.