För en tid sedan var Linköpings kulturchef Karin Semberg, ihop med bibliotekschefen och kultur- och fritidsnämndens två högsta politiker, på studiebesök i Finland och häpnade över hur de kommit långt med en speciell biblioteksverksamhet.
– Barnen får träna på att läsa utan att kritiseras. Självförtroendet ökar och läsförståelsen också, säger Karin Semberg.
Konceptet "Läs för en hund" uppfanns i USA 1999, och har där gett mycket gott resultat och lett till att det i dag finns mer än 2 000 läshundar i olika delstater. Sedan dess har det spridit sig till England och Finland, och nu alltså till Sverige.
"Läs för en hund" är precis vad det låter som. Lässvaga barn får i enskild miljö läsa högt för en hund. En läspartner som lyssnar kravlöst utan att bedöma, låter barnet läsa i egen takt och får barnet att känna sig kompetent eftersom hunden själv inte kan läsa över huvud taget.
Det finns inga specialtränade "läshundar", men det är inte vilka hundar som helst som är lämpade.
– Det är typ ledarhundar – extremt lugna och vänliga hundar som aldrig skulle komma på tanken att morra eller bitas, säger Karin Semberg.
Redan denna vecka och nästa kommer hunden Ludde att finnas på Kulturbussen som åker till Berga och Skäggetorp. Till hösten kommer han att finnas på Malmslätts närbibliotek, och framåt årets slut ska projektet utvärderas.
– Med tanke på hur bra genomslag det har fått på andra ställen är jag övertygad om att det blir succé.
Även kultur- och fritidsnämndens nuvarande ordförande, Lars Vikinge (C), är eld och lågor över projektet.
– Det är superbra. Jag såg det på tv först, annars hade jag nog undrat vad det var för ett skämt. Men det här är ett bra sätt att träna läsförmåga i stället för att vara i klassrummet där andra lyssnar och kanske hånskrattar, säger han.