Framför Stolplyckan vid Djurgårdsgatan bygger Stångåstaden 113 lägenheter och två kommersiella lokaler. Efter en markanvisningstävling står det nu klart att HSB ska bygga på granntomten, närmast korsningen med Kaserngatan.
– Vi är väldigt stolta och glada över det här projektet. Det är ett fantastiskt läge, ett av de bästa att bygga på i Linköping, säger HSB:s vd Anders Stjärnberg.
Stjärnberg räknar med att HSB:s bygge kan komma igång om cirka 1,5 år. Det rör sig om cirka 70 bostadsrätter, från ett till fyra rum och kök, med balkonger och terrasser mot gårdssidan. En lokal, som eventuellt kan bli restaurang med uteservering, planeras längst upp på gatan, mot sydväst.
Det är nästan ingen som byggt bostadsrätter på sistone, på grund av höga byggkostnader och låg efterfrågan. Räknar ni med att det här blir av?
– Absolut! Nu börjar räntan gå ner och vi får många signaler om att konjunkturen vänder uppåt. Efterfrågan från våra kunder är högre nu än för en tid sedan och de här bostäderna kommer absolut att efterfrågas. Folk behöver bo och vi har inte byggt några bostäder på ganska länge nu, säger Anders Stjärnberg.
I markanvisningstävlingen fick företagen tävla med en kombination av markpris och poäng för arkitektonisk kvalitet. HSB kom bara fyra i den tävlingen, efter Peab, Aprilstaden och Sekelporten. Men sedan kommunen gjort en oberoende värdering och krävt ett minimipris för marken på 4 000 kronor/kvadratmeter BTA drog sig de tre första ur. HSB:s markbud låg på 4 125 kronor/kvm.
Kommunens utvärderingsgrupp skrev så här om HSB:s förslag: "Ett lågmält projekt som bidrar med väl avvägd lägenhetsfördelning och rejäla lokaler. Här har vissa klassiska karaktärsdrag från 1920-talet inspirerat fasadutformning och detaljer. Upplevelsen är ett rationellt bostadsprojekt som med variationer i fasaddetaljer har anpassats för att inte sticka ut i förhållande till karaktären hos omgivande äldre bebyggelse. Kanske saknas det lilla extra av fantasi som visar upp en egen arkitektonisk vilja."
HSB beskriver byggnaderna så här: "Husen är ritade av Liljewall arkitekter som har hämtat inspiration från omgivningens klassicistiska arkitektur och mjuka kulörer. Med regelbunden fönstersättning, fasader i puts med bearbetade sockelvåningar ska Djurgårdsgatans kulturhistoriska värden bevaras och bidrar till känslan av en sammanhängande stadskärna."