Hovrätten skärper straffet för bedragare

Den 55-årige mannen lurade en 97-årig kvinna på närmare en halv miljon kronor. Tingsrätten ansåg inte att det fanns skäl att döma honom till fängelse – men hovrätten är av en annan mening.

Linköping2014-09-30 18:00

55-åringen, som är från Linköping, arbetade inom hemtjänsten och var i flera år 97-åringens kontaktman. Hon kände stort förtroende för honom.

I februari förra året gjorde 55-åringen ett besök hemma hos kvinnan och erbjöd sig då att ta ut kontanter åt henne. Han fick låna hennes bankomatkort – men lämnade aldrig tillbaka det. Under en period av fem månader använde 55-åringen kvinnans bankomatkort för att ta ut pengar. Totalt tog han ut drygt 440 000 kronor. Det var först när kvinnan fick ett brev från sin bank som hon fick reda på att hennes konto var tomt.

I april i år valde Linköpings tingsrätt att döma 55-åringen för ett fall av grovt bedrägeri. Tingsrätten ansåg inte att det fanns skäl att utdöma ett fängelsestraff, utan nöjde sig med en villkorlig dom. Kammaråklagare Eva Kokkonen var missnöjd med detta och valde att överklaga till hovrätten. Domstolen i Jönköping utgick från samma bevisning som tingsrätten – men drog andra slutsatser. Hovrätten anser att 55-åringen ska fällas för ett 80-tal grova bedrägerier, då varje uttag ska anses som ett enskilt brott. Dessutom anser hovrätten att 55-åringen ska dömas till fängelse i ett år. Vid straffmätningen tar domstolen hänsyn till att mannen förlorat sitt jobb inom hemtjänsten.

– Det är viktigt att samhället markerar att det här rör sig om allvarlig brottslighet, säger Eva Kokkonen med anledning av hovrättens betydande straffskärpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!