Hovrätten granskar internetdom

Konsumentverket tror sig nu ha funnit en förklaring till att telefonabonnenter har "ringt" massor av dyra betalsamtal med mycket korta mellanrum. Göta hovrätt har nu, som första hovrätt, möjligheten att ta upp påstått internetskoj mot en Finspångsbo.

Linköping2003-10-08 12:57

Trots att det finns tusentals fall i Sverige på Allmänna reklamationsnämnden, hos landets polismyndigheter och på Konsumentverket och deras konsumentvägledare, har de enskilda konsumenterna inte haft någon nytta av den samlade erfarenheten i domstolarna eftersom Konsumentverket inte får hjälpa till i enskilda ärenden.

De konsumenter som hittills dragits inför rätta av företagens inkassoföretag har inte haft några juridiska biträden.

Så har också domslut i Alingsås, Skövde och Norrköpings tingsrätter utfallit till bolagens fördel.

Callmedia, som hyrde ut telefonnummer till bland andra Let to Phone, ett av de bolag som arbetade tillsammans med skandalomsusade Har-Exp och Exnet i Malmö, förbjöds i slutet av juni av Post- och telestyrelsen att skicka ut oberättigade fakturakrav.

Flera processer

Callmedias vd, Per Nilsson, påpekar dock att Callmedia innan dess konstaterat oegentligheter och att kunder kunde förledas och därför avbrutit samarbetet.

Ändå har Callmedia genom sitt inkassoföretag Europa Inkasso i Malmö, drivit flera processer bland annat i Norrköpings tingsrätt mot en Finspångsbo. Callmedia hävdade i målet att de kontrollerat sina kunder och att deras verksamhet följer svensk lag.

Finspångsbon dömdes att betala 7 678 kronor till Callmedia för över 80-talet samtal till olika tjänster på internet.

Orimliga uppgifter

Callmedia påstod i Norrköpings tingsrätt att det inte rört sig om internetuppkopplingar utan telefonsamtal. Kunden fick först prisinformation och att debitering bara ägt rum om kunden knappat in godkännande av samtalet.

Corren har granskat det material Norrköpings tingsrätt fått in för bedömning. Det visar att domen är märklig eftersom inkassoföretaget Europa Inkassos uppgifter är uppenbart orimliga i flera fall.

I ett par fall går det bara fyra sekunder mellan två samtal till olika elvasiffriga betalnummer utomlands. På den tiden skulle Finspångsbon både ha hunnit med att slå numret och få prisinformation.

Finspångsbon hävdar istället att det laddats ned uppringningsprogram som ringt upp internet.

Han får nu stöd i sin uppfattning av Annika Hernod, jurist på Konsumentverket.

-- Vad vi har försökt utreda och i princip fått bekräftat är att det är möjligt att det är nummer som går till ett vanligt telefonnummer. Men får man ett uppringningsprogram i datorn med de numren, kommer den att ringa samtal till webbadresser som inte finns.

Var betalningsansvarig

Datorn hittar då ingen webbplats men det blir en uppkoppling mot telefonnumret som gör att kunden ändå får en faktura.

Sedan kopplar den ned eftersom den inte hittat en webbplats och det är det som kanske kan föranleda att det varit många och ganska korta uppkopplingar.

Norrköpings tingsrätt ansåg i sin dom att Finspångsbon, som innehavare av abonnemanget, var betalningsansvarig för de samtal som ringts från telefonen.

Han ansågs inte förmått visa eller ens gjort sannolikt att han inte skulle vara betalningsansvarig för de gjorda samtalen.

Konsumenterna har dock inte haft tillgång till material som skulle kunna förklara hur det gått till.

Om några veckor kanske, men troligare först i april, kan marknadsdomstolen komma med ett utslag som visar om Callmedias kunder följt svensk lag eller inte.

Annika Hernod är kritisk mot att domstolarna inte har en bild av hur det går till i verkligheten och har tillgång till allt det material som samlats om internetskojet.

-- Tyvärr verkar domstolarna inte ha den här informationen. De har inte kunskap om hur den här problematiken ser ut. Det är därför domarna blir som de blir.

I slutet på den här veckan räknar Konsumentverket dock med att kunna lägga ut information på sin hemsida riktad mot dem som stämts i domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!