Tre lantligt belägna fastigheter har avslöjas där metallskrot, bilar som passerat stadiet för körbarhet och bygg- och rivningsavfall dumpats.
Förhållandena på en fastighet söder om Linköping kom till miljökontorets kännedom nyligen men av myndighetens utredning framgår att nedskräpning pågått i många år.
I oktober fick miljökontoret en anmälan om att fastighetsägaren ska ha dumpat betongrör, lastpallar, kreosotbehandlade stolpar och armeringsjärn i direkt anslutning till en grannfastighet.
Då miljökontoret inspekterade platsen upptäcktes armeringsjärn och annan sorts bråte som låg i vägen för passage genom portar och grindar mot intilliggande fastighet.
”Nedskräpningen är uppenbart avsedd att skada den klagande som drabbas av ert förfaringssätt” skriver miljökontoret i ett brev till fastighetsägaren, där myndigheten kräver att han senast 1 november redogör för hur missförhållandena ska rättas till.
På de två andra fastigheterna som ligger öster om Linköping fanns bilvrak i form av svenska och utländska personbilar och även lastbilar tillsammans med blandat byggavfall.
Miljöbalken förbjuder att man skräpar ned utomhus på platser dit allmänheten har tillträde eller insyn. Miljökontoret kräver därför att farligt avfall som utgör risk för människors hälsa och miljön, som kemikalier, fordonsoljor eller uttjänt elektronik, förvaras inomhus liksom föremål som uppfattas som skräp.
”Även användbart material som ligger och misspryder på ett obefogat och planlöst sätt kan räknas som avfall och utgöra nedskräpning” skriver miljökontorets inspektör i ett brev till en av fastighetsägarna.
Han har också till 1 november på sig att redogöra för hur han tänker röja upp på ägorna.
På en annan fastighet i närheten avslöjades skrot, avställda fordon och byggavfall. Då miljökontoret sände en skrivelse till den fastighetsägaren med upplysning om miljöbalkens bestämmelser förklarade fastighetsägaren i sin tur skriftligen att en ombyggnad av hus skett och att vissa sektioner sparats för att användas till kommande byggnation.
Fastighetsägaren har redovisat med hjälp av bland annat kvitton från Tekniska Verken hur han forslat bort stora mängder deponi. Han har även redogjort för vad som ska ske med fordon som förvaras på fastigheten.