Det blåser snålt den här dagen på slätten nordost om Linköping. Men vid Bjursby gård har ett glatt gäng samlats för att inspektera ett jobb som nu närmar sig slutförande. Lite småpill återstår, sedan har den hotade aspen och andra fiskar ytterligare några kilometers fri vandring från Roxen.
Just vid den nu rivna gamla kvarnen i Bjursby har stenar placerats i ån och vattnet strömmar förbi. Det är en perfekt lekplats för aspen, som är en så kallad ansvarsart för Linköpings kommun. Samtidigt har stora delar av dammvallen och grunden till den gamla kvarnen bevarats då platsen hyser höga kulturhistoriska värden.
Ett gott exempel på hur kultur- och naturvärden kan samexistera.
– Förhoppningsvis kommer aspen hit redan i april för att leka. Vi ska använda oss av så kallat eDNA, vi tar vattenprover och skickar in för analys. På så vis kan vi se vilka arter som finns i ån, säger Mathias Ibbe från Länsstyrelsen.
I hundratals år har Bjursby kvarn med tillhörande damm utgjort ett hinder för fiskarnas vandring, men tack vare finansiering från Havs- och vattenmyndigheten och samverkan mellan Länsstyrelsen, kommunen och Sportfiskarna är hindret nu borta.
– Vi älskar att göra såna här jobb och vi är bra på det också. Det här är en åtgärd som brukar ge snabb effekt, säger Mattias Larsson.
Flera års arbete ligger bakom, men det är först mot slutet som sportfiskarnas roll som projektledare intensifierats när entreprenörerna varit på plats.
Förutom aspen gynnas även fiskarter som abborre, gädda och nissöga av den fria passagen. Även den starkt hotade tjockskaliga målarmusslan gillar arbetet som är gjort.
Vad har det kostat?
– Ungefär 500 000 kr. Det kan tyckas vara dyrt, men å andra sidan är arbetet beständigt. Vi behöver inte komma hit och sköta om det, säger Mathias Ibbe.
Arbetet vid Bjursby kvarn påminner en del om storsatsningen vid Nykvarnsholmen i centrala Linköping där hindren för fiskarnas vandring i Stångån också byggts bort. Där har man fått snabbt resultat där bland annat aspar har setts simma uppströms i ån.
– Det finns hur mycket som helst att göra i Östergötland och i hela Sverige. Just vad gäller aspen så är det en EU-art som vi förbinder oss att jobba med så att den fortlever, säger Mathias Ibbe.