Hot och våld på boenden

Hot och våld förekommer på nästan varje gruppboende. I Linköping rapporteras att det har förekommit på 44 procent av boendeplatserna.

Foto: mostphotos

LINKÖPING2017-06-08 05:30

På nästan varje LSS-boende förekommer hot eller våld. Det rapporterar landets kommuner till Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada). De här rapporterna har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

232 kommuner har rapporterat in uppgifter för de senaste sex månaderna. För en majoritet, 193 av de svarande kommunerna, är andelen mellan 1 och 100 procent.

– Visst är det så att hot och våld förekommer i gruppbostäder, vilket är tufft både för de boende och personalen, säger Anna Thomsson, utredare på Sveriges kommuner och landsting.

– Personalen på gruppboenden har en mycket komplex yrkesroll. Det gäller att arbeta med handledning, kompetensutveckling och förutsättningar i boendemiljön, säger Anna Thomsson.

Det finns 39 kommuner i landet som rapporterar att det inte har förekommit någon form av hot eller våld på LSS-boendena under de senaste sex månaderna.

Östgötasiffrorna varierar kraftigt. I Kinda och Ydre har 100 procent av LSS-boendeplatserna påverkats av hot eller våld. I Ödeshög är det ingen plats som har drabbats, och i Finspång en enda procent. Flera kommuner har inte lämnat några uppgifter. Detta skapar en viss osäkerhet i statistiken, på samma sätt som små skillnader kan få stort genomslag i små kommuner. Dessutom bygger uppgifterna på kommunernas egna undersökningar.

De rör alla boendeenheter, var sig de drivs i kommunal eller privat regi. Det handlar om platser där hot eller våld mot brukare har förekommit. Även hot eller våld riktat mot personal kan uppfattas som hotfullt av de boende.

Hot eller våld på LSS-boende

Kinda och Ydre: 100 procent.

Vadstena: 65 procent.

Linköping: 44 procent.

Söderköping: 36 procent.

Åtvidaberg: 21 procent.

Finspång: 1 procent.

Ödeshög: 0 procent.

Uppgift saknas från Boxholm, Mjölby, Motala, Norrköping och Valdemarsvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!