Hoppet: "Fabriken i Kina är i full gång"

Kris? Ja. Hopplöst? Nej. "Coronapandemin är en "bump in the road" – den är allvarlig, slitsam och svår att bedöma – men kommer att gå över", säger koncernchefen på Fergas group.

Kinesiska medarbetare skickar sitt stöd till sina globala kollegor på Fergas. 
"Jag är oerhört imponerad och stolt över hur medarbetarna tar sig an detta. De håller huvudet kallt. Panik hjälper ingen", säger Rikard Wallman, koncernchef.

Kinesiska medarbetare skickar sitt stöd till sina globala kollegor på Fergas. "Jag är oerhört imponerad och stolt över hur medarbetarna tar sig an detta. De håller huvudet kallt. Panik hjälper ingen", säger Rikard Wallman, koncernchef.

Foto: Fergas/Johan Rhödin

Linköping2020-03-24 10:15

– Den stora frågan är: hur länge kommer det att pågå?

Den senaste tiden har varit kantad av många frågor och tuffa beslut för Rikard Wallman, koncernchef på industriföretaget Fergas.

– Majoriteten av min tid de senaste sex veckorna har handlat om coronapandemin och dess effekter. Det är en unik situation. Vanligtvis arbetar jag mycket med affärsutveckling och ”långa puckar”. Men just nu måste jag –  mer än någonsin –  ta det yttersta ansvaret och ledarskapet.

Fergas utvecklar, producerar och säljer fläktar och fläktsystem. Huvudkontoret ligger i Linköping, men i dag har företaget även verksamhet i Kina, USA, Italien och Indien. 

Hur påverkades Fergas i början av smittspridningen?

– Vår fabrik i Kina var tvungen att stänga ned. Men vi klarade snart myndigheternas kontroller och var ett av de första företagen som öppnade verksamheten igen. Ansiktsmasker är ju en stor grej i Asien, och var ett krav för att få ha öppet. Jag och tre medarbetare åkte runt i västra Ohio och köpte ansiktsmasker. Vi fyllde upp en resväska och skickade till kollegorna i Kina, vilket gjorde att verksamheten kunde starta. Sedan några veckor är produktionen i full gång igen. 

Och den italienska verksamheten?

– Vi stängde fabriken i Italien på eget bevåg, för att minska smittspridningen. Italien har stor exponering mot just den italienska marknaden – och den ekonomin står helt still. Det är läskigt att spekulera i hur det ska gå där nere. Igår (söndag) kom beskedet att alla fabriker som inte tillverkar mediciner eller mat måste hålla stängt ytterligare 2 veckor.

Och läget i Linköping?

–  Verksamheten är igång, men med restriktioner. Våra underleverantörer i Kina kunde inte leverera någonting på 6–8 veckor. Vi står och väntar på komponenter som skapar ett jättehål i produktionen. Andra vågen av viruset ser vi nu, då det slår ut fullt i Europa. Världsekonomin påverkas våldsamt av det här. Vi förväntar oss kraftiga nedgångar på ordersidan.

Är det en fördel att produktionen är utspridd?

– Både och. Under det våldsamma handelskriget 2019 var det en enorm styrka. När det inte gick att skicka varor direkt från Kina till USA kunde vi skicka från andra Fergasfabriker eller via Mexiko. Även nu är det hjälpfullt även om virusutbrottet visar hur skör både världsekonomin och frihandeln är. Den här vinter har vi lidit av att vi har så pass stor andel av våra underleverantörer i just Kina.

Hur stor del av omsättningen beräknar ni att tappa?

– Vi vet inte, men räknar med en kortsiktig nedgång i efterfrågan på 30 procent. Hamnar det på 50–60 procent blir det en existentiell fråga. Finanskrisen 2008 var riktigt tuff. Det var precis i generationsskiftet mellan mig och min pappa och jag var ny vd i Linköping. Vi och jag fick ett rejält stålbad då som jag är tacksam för nu. Jag lärde mig otroligt mycket av det året. 

Kommer ni tvingas permittera medarbetare?

– Ja, men i vilken omfattning kan jag i nuläget inte svara på. Vi jobbar hela tiden med hypoteser. Kanske blir det så att vi stänger verksamheten en dag i veckan, beroende på hur vår ordergång ser ut. 

 Vad fokuserar du på nu?

– Balansgången mellan de korta och långa puckarna. Att hantera den här kortsiktiga, krisartade situationen utan att tappa fokus på horisonten. I styrelsen pratar vi mycket om var Fergas ska vara på andra sidan av coronakrisen. 

Utveckla!

–  Vill vi vara ett utarmat skelett som måste bygga upp allt från början, eller ska vi vara en "lean, mean machine" som är redo att ta sig an där vi var före corona? Frågan är lätt att besvara, men besluten bakom krångliga.

Vad ger dig hopp?

– Att fabriken i Kina är i full gång. Men framförallt får jag energi av mina 230 medarbetare. Amerikaner, italienare, kineser, svenskar och indier som kämpar på och stöttar varandra. Det är en slitsam situation. Jag är trött, ledsen och orolig – men den insikten hjälper mig. 

Något annat?

–  Att vi för ett år sedan inarbetade Microsofts cloudbaserade system, Windows 360, som underlättar distansarbete. Det räddar oss just nu. Jag har haft sju effektiva styrelsemöten den här veckan från mitt hemmakontor i Grebo. Nu skapas påtvingade beteendemönster som vi kan ha nytt av efter coronapandemin. Är det rimligt att åka ner två dagar i Europa för ett möte? Ibland, men inte alltid – vilket sparar tid, miljö och pengar. Ett litet men viktigt exempel. 

"Jag är oerhört imponerad och stolt över hur de tar sig an detta. De håller huvudet kallt. Panik hjälper ingen", säger Rikard Wallman, koncernchef på Fergas.
"Jag är oerhört imponerad och stolt över hur de tar sig an detta. De håller huvudet kallt. Panik hjälper ingen", säger Rikard Wallman, koncernchef på Fergas.
Fergas

Fergas utvecklar, producerar och säljer fläktar och fläktsystem till ventilation, uppvärmning, vitvaror, bilsäten – och enligt planerna snart även till sängar.

Företaget grundades 1949 av Lennart Wallman 1949 (farfar till dagens koncernchef Rikard Wallman).

Huvudkontoret ligger i företagets anläggning på Torvinge i Linköping.

Fergas Group har produktion i Sverige, Kina, USA, Italien och Indien.

Antalet anställda är 230 (varav cirka 100 i Linköping). Omsättningen cirka 280 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!