Hönsen sköter jorden runt vinstockarna

Åke Wester är född i ett växhus, så uttrycker han det själv.

Foto: Diana Savina

LINKÖPING2014-07-14 12:00

Hans föräldrar drev Westers blommor som hans syster och svåger nu har tagit över. Själv köpte han Härna Björkegård där han odlade grönsaker, främst blomkål och huvudsallad. Så kom isbergssalladen från USA och Åke utvecklade den så att den passade i klimat hos oss.

– De långa ljusa dagarna här i Sverige gör att isbergssalladen växte sig hög utan att bilda huvuden. Det var ju sorter utvecklade för USA där dagarna är kortare.

När väl det problemet bar löst hade Åkes nästan totalt monopol på marknaden runt Stockholm. Också i Skåne var isbergssalladens problem löst men vad hjälpte det när det inte fanns ordentligt med kylvagnar?

– Vi plockade salladen på kvällen och körde den till Stockholm under natten och på morgonen var den klar att säljas däruppe. Från Skåne tog det helt enkelt för lång tid. Men så småningom fanns det gott om kylbilar och då jämnade det ut sig.

Vi är i besöksrummet i ett av Åkes två växthus. Här har hunnit hända en hel del sedan isbergssalladen försvenskades. Efter en del år med jordgubbsodling tog sig Åke en funderare. De två stora växthusen fanns ju och vad skulle han egentligen hitta på som pensionär?

Hans tankar föll på vindruvor. Först funderade han på att odla och låta allmänheten köpa in sig på var sin rad för att sedan göra sitt eget vin. Men den tanken var inte helt klar och så småningom beslöt han sig för att försöka båda odla, plocka och göra eget vin.

Nu produceras cirka 3 000 liter Westervin per säsong. till det går det åt i runda slängar 4 000 kilo vindruvor - ett kilo ger cirka 75 centiliter vin. Allt vin säljs genom systembolaget - det finns ingen chans att köpa vin direkt hos producenten.

Hur mycket får du behålla av det som vinflaskan säljs för på Systembolaget?

– Först lägger de på 30 kronor i alkoholskatt och så moms på allt det. Jag får väl behålla ungefär 50 procent av det du betalar på systemet.

Medan vi sitter i besöksrummet - som har ett tak där vindruvorna hänger ner i klasar - hör vi då och då ett kacklande. Visst är det höns! Ett tiotal höns och en tupp har jobb här i växthuset. Åke beskriver dem som sina "ekologiska jordfräsar".

– Du kan inte tro hur mycket ogräs hönor kan riva upp och sätta i sig, säger han och bjuder ett av sina sällsynta skratt.

De får lite hönsmat också, i den delen av växhuset där det finns ett litet hönsutrymme byggt. Här finns värpreden så att ingen behöver leta ägg mellan raderna. Men här finns också de pinnar som hönsen flaxar upp och sover sittandes på under nätterna.

Men, låter de vindruvorna vara i fred?

– Nej, så när druvorna är mogna flyttar vi ut dem till en hönsgård utanför växhuset. Där är de i augusti och september.

Åke jobbar ungefär halvtid under året med vinet och allt runtikring. Han har ännu en man som jobbar här och under skörden ett par extra. Han är inte färdig att pensionera sig än trots sina 74 år, men han måste ha tid med annat också.

– Jag dansar ett par gånger i veckan, det är mitt sätt att hålla i går. Jag kan alla tiodanserna som finns i Let´s Dance och jag har faktiskt haft Tony Irving som danslärare.

Tja, klart man måste hålla en sådan kunskap igång!

Fotnot. För dig som är intresserad har Westervin vinprovning varje lördag och söndag mellan 12 och 16. För grupper finns också möjlighet att beställa visningar och provning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om