Eva Lunnbäck, rutinerad förskollärare, visar engagerat runt på förskolan Utelek – Linköpings enda kommunala ur och skur-förskola. I publiken står barn- och äldreminister Maria Larsson samt en handfull östgötska KD-toppar, och förutom att förevisa den genomtänkta utomhuspedagogiken passar Eva Lunnbäck på att prata lite politik. Hon hyllar läroplanen, men påpekar också hur de får pussla och dela upp barnen för att på egen hand minska barngrupperna. Hon efterlyser också större möjligheter till kompetensutveckling och fler karriärvägar. Och kanske lite högre lön ...
Maria Larsson nickar igenkännande. Flera saker är sådant Kristdemokraterna drivit och till viss del fått genomslag för i Alliansens gemensamma valmanifest som presenterades i måndags. Bland annat avsätts 350 miljoner kronor per år för att minska förskolegrupperna.
– Det är ett prestationsbaserat anslag. Man kan premiera de kommuner som redan har små barngrupper men också de som visar att de vill minska på ett påtagligt sätt.
Hur många ska det vara i varje grupp?
– Det är inte utformat än.
Kristdemokraterna har haft max 12 barn per grupp i sitt manifest, men så långt nådde ni inte?
– Nej, det skulle vara en rejäl sänkning. Det var lite djärvt.
Strax innan Maria Larssons ankomst till Utelek har Socialdemokraterna presenterat sitt valmanifest, med löfte om ett maxtak på 15 barn per barngrupp.
– Nej, det tror jag inte att våra 350 miljoner kronor räcker till. Det blir intressant att se hur de tänker finansiera det, säger ministern.
Övriga barnomsorgssatsningar i Alliansens manifest handlar om en höjning av maxtaxan, kompetenslyft med fördjupning i natur/teknik och modersmål, ett chefslyft och ett utvärderingsuppdrag till skolinspektionen för att se hur mindre barngrupper påverkar kvaliteten.
– Det här är en bra början för att vända trenden med för stora barngrupper, säger Maria Larsson.