Corren skrev den 5 maj en artikel om cyklisters beteende i Linköping, som många människor reagerade på. En av dessa är Tamara Lovric. Hon är uppvuxen precis utanför Linköping. Hon älskar staden och har bott här i över 15 år. Den mesta tiden har hon använt sig av cykel när hon ska ta sig någonstans i staden.
– Jag har bott en del utanför staden och det funkar verkligen hur bra som helst att cykla in och ut från stan, säger Tamara.
Men det är i centrala Linköping som problemen i cykeltrafiken finns menar Tamara. Hon berättar att fotgängare ofta går utspridda mitt i gångbanan och är allmänt ouppmärksamma när hon cyklar förbi.
– Det pratas ofta om skyldigheterna som cyklister har men nästan aldrig om fotgängares skyldigheter, säger Tamara.
Även om hon har bott i staden länge finns det områden där hon känner sig osäker på var man får cykla. Speciellt runt Stora torget upplever hon att det finns gator där skyltningen skulle kunna ha varit bättre.
– Många av de här skyltarna som sitter här är svåra att upptäcka, speciellt eftersom det är så många människor i rörelse och man måste ta beslut snabbt, säger Tamara.
Tamara har fått uppleva att det kan vara farligt att göra fel. Hon berättar att hon en morgon var på väg till jobbet och cyklade den vanliga vägen då hon helt plötsligt blev nerknuffad från cykeln av en man. Mannen ska ha varit vansinnig på henne för att hon cyklade på en gångbana. Hon förklarade att hon inte visste, men det hade tydligen ingen effekt på mannen.
– Då undrar man vem som gör det största felet. Jag kanske gjorde fel, men det känns ju inte rimligt att någon ska välta cykeln för det, säger Tamara.
Tamara tror inte att cyklister medvetet bryter mot reglerna. Hon tror snarare att okunskap är problemet. Speciellt svårt tror hon att det är för människor som är nyinflyttade i staden och inte är "uppdaterade" på skyltarna.
– Det är svårt att till exempel urskilja skylten för "påbjuden gångbana" och "gågata". De två ser nästan likadana ut.
För att få en bättre cykeltrafik i innerstaden tror Tamara att det måste bli en mer öppen dialog. I dag tycker hon att diskussionerna inte är så givande. Hon vill att fler ska kunna resonera med varandra och komma med förbättringar i stället för att smutskasta varandra.
– Jag tycker att vi i stället ska diskutera vettiga och konkreta förslag. Linköping är en bra cykelstad, men den behöver fortfarande bli bättre.