Efter en stunds tystnad tillägger hon att ”friden” också borde omfatta alla barn som utsätts för sexuella övergrepp.
– Många av de som skrivit på twitter de senaste dagarna är barn i lagens mening och flera kvinnor berättar om att de sexuella övergrepp de utsatts för inträffade när de var barn. Erfarenheterna bär de med sig hela livet och präglar framtida relationer.
Brutal våldtäkt
Eija Tuominen utsattes som 16-åring för en brutal våldtäkt och misshandel. Mannen var en bekant som hon trodde sig kunna lita på. Efter ett par veckor anförtrodde hon sig till en väninna.
– Det visade sig att min väninna redan visste. Mannen hade berättat för alla i min omgivning att vi hade haft sex men att det var på mitt initiativ. Ingen, inte ens min väninna trodde på min version. I det läget var det inte aktuellt att gå till polisen, jag hade inte ens blåmärken kvar att visa upp.
Upplevelser underkänns
Eija Tuominen har på egen hand bearbetat sina upplevelser. Samtidigt har hon kommit att bli ett stöd för andra kvinnor som utsatts för övergrepp. Hon har kontakt med ett 20-tal kvinnor via mejl. Efter att hon twittrat tillkom ytterligare ett antal kvinnor.
– Jag har fått uppfattningen att polisen under åren fått en större insikt om vilka frågor de ska ställa, de hänger tillexempel inte upp sig på offrets klädsel. Men bevisbördan är så ofantligt hög att det fortfarande döms allt för få män.
För samtycke i lagen
Hon nämner ett av alla exempel på twitter som hon upprörts över och där en kvinnas egen upplevelse underkänns helt i rätten.
En man låser in en kvinna i ett rum, tar ifrån henne mobilen och våldtar henne sedan vid upprepade tillfällen. Mannen frias eftersom kvinnan inte anses ha gjort tillräckligt med motstånd.
– Jag har haft fler kontakter med kvinnor vars ärende lagts ner eftersom åklagaren gjort bedömningen att bevisen inte är tillräckliga för att hålla i en rättegång.
-- I princip kan man säga att jag är för samtycke i sexualbrottslagstiftningen Det ska krävas bevis för att alla inblandade i en sexualakt sagt ja, inte som i dag bevis för att någon sagt nej. Det kan vara ett sätt att komma tillrätta med problemet.
Påverkar relationer
I dag är Eija Tuominen 49 år. Hon berättar att våldtäkten hon själv utsettes för kommit att påverka alla hennes relationer. En blick som påminner om våldtäktsmannens blick. Någon som håller hennes armar som han gjorde.
– Det har hänt att jag fått panik och skrikit och slagit omkring mig. Det går naturligtvis att bli ”friskt” men det tar tid. För min det tog det lång tid innan mina relationer fungerade.
Hon konstaterar att inte bara kvinnor drabbas av sexuella övergrepp, män drabbas också. De drabbas även indirekt genom att kvinnors dåliga erfarenheter präglar framtida relationer. Även relationen till barnen påverkas.
– Det är lätt att bli överbeskyddande och att man förmanar flickorna att akta sig. Istället är det pojkarna som ska lära sig att man inte drar tjejer i håret, inte ens på förskolan.
I twitterflödet är det många som höjer sina röster men Eija Tuominen poängterar att det är viktigt att komma ihåg att en del offer helt enkelt inte orkar berätta.
– En del kvinnor tystnar helt, min förhoppning är att vi som orkar prata ska kunna förmedla lite av vår kraft.
FOTNOT: Bakom upproret # mörkertalet står Martina Sundman med twitternamnet Unapologetic.
Eija Tuomonen kan man följa på under namnet Otadlig.