Det var i höstas som Marianne Engström Mallin fick nog. Hon cyklar ofta längs Haningeleden på väg till sin träning, och hon tyckte att det bara låg mer och mer skräp i diket.
– Jag hittade plastpåsar, förpackningar, nappflaskor, underbyxor, vantar, ja folk slänger precis vad som helst. Det var då jag beslutade mig för att börja städa.
Nu går hon längs Haningeleden och plockar skräp en gång var 14:e dag, fylld av irritation över människor som slänger skräp rakt ut genom bilfönstret.
– Det är en sådan brist på ansvarskänsla. Nedskräpning är inte bara en trivselfråga och ett lagbrott, det handlar om att ta ansvar för djur och natur, säger Marianne.
Skräpplockare ställs ibland inför olösta mysterier, och det gäller även Marianne. I diket längs Haningeleden ligger varje morgon en ny, tömd förpackning med mild yoghurt. Vem är det som varje morgon häller i sig en liter mild yoghurt bakom ratten och slänger ut förpackningen genom fönstret?
40 procent av svenskarna anser att nedskräpningen har ökat, enligt organisationen Håll Sverige Rent. Marianne Engström Mallin håller med, och därför har hon startat en egen renhållningskampanj. Härom dagen satte hon upp en pinne med ett tiotal upphittade yoghurtkartonger på vägrenen till Haningeleden.
– Vid några tillfällen har jag lagt ut skräpet på cykelbanan eller på vägen, och nu har jag satt upp det på en pinne. Jag vill att folk ska reagera och börja tänka!
– Jag har också kontaktat kommunen och fått till svar att de som klipper gräset ska plocka upp skräpet först. Men jag undrar om de verkligen gör det, säger Marianne Engström Mallin.