– Haha, ja det kanske handlar om en 40-årskris. Jag känner i alla fall att det är dags att göra något nytt i livet, något jag verkligen brinner för, säger hon.
Ida Lindström är sedan några år ekonomichef och vice vd på bredbandsbolaget Vökby i Boxholm. Men efter många år som ekonom är det nu dags att ge sig in i restaurangbranschen. Steget är rätt naturligt för henne.
– Jag är uppfödd på restauranger. Mina föräldrar drev Linköpings golfbanerestaurang i 18 år och senare VTI:s lunchrestaurang, berättar hon.
Munkkällaren ligger på Läroverksgatan, runt hörnet från Hemslöjden och ett stenkast från domkyrkan. Några munkar har det förmodligen aldrig varit här, men kvarteret heter Abboten och det fick ge namn åt lokalen. Källaren tillhör den så kallade Hydénska gården, efter Mauritz Hydén som drev järnhandel här från 1858 och en bit in på 1900-talet.
En snirklig stentrappa leder ner till en avlång källare där valv efter valv öppnar sig. Det är inte en av stadens medeltida källare, men i alla fall från tidigt 1800-tal. Här har det bland annat varit krutförråd och skyddsrum innan källaren i mitten av 1990-talet förvandlades till festlokal.
– Det är en så unik lokal och alla som kommer hit säger bara ... wow! Men den är lite hemlig, många Linköpingsbor har aldrig sett den. Så nu tar jag en massa bilder och sprider på sociala medier, säger Ida.
Munkkällaren är bara öppen för slutna sällskap. Det blir mycket företagsfester, disputationsmiddagar, jubileer, bröllop och julbord. Ida hoppas nu få i gång mer verksamhet även dagtid, till exempel minnesstunder i samband med begravningar. Maten ska hon ta från Drottningbaren och brödet från Ingeborgs.
Munkkällaren har alltsedan starten 1995 drivits av Gudrun Andersson. Hon var i samma ålder som Ida är nu när hon sade upp sig från jobbet som undersköterska för att satsa på festvåningen. När vi pratar med henne ska hon just servera sin allra sista festmåltid i Munkkällaren.
– Det har varit fantastiska år med alla glada och tacksamma gäster. Men det känns också jättebra att sluta, nu när beslutet är taget. Nu får jag mer tid för sommarstugan, barnbarnen och en massa andra roliga saker, säger hon.
Om arbetslusten skulle bli för svårbemästrad har hon en reservplan.
– Jag är utbildad barnskötare och undersköterska och kan anmäla mig för inhopp. Där är det ju alltid brist på folk.