– Ett enda olämpligt läkemedel kan ställa till det ordentligt. Felaktigt använda läkemedel kan göra mer skada än nytta, säger Marwa Shabo, kommunens äldreapotekare.
Sedan 2015 har hon arbetat med att kvalitetssäkra läkemedelshanteringen hos äldre i kommunen tillsammans med läkare och kommunanställda.
Sammanlagt har 200 personer i kommunen, både hos privata och kommunala utförare, gått en utbildning som rörde exempelvis hur läkemedel ska användas och varför det är viktigt att ge äldre sina mediciner vid rätt tid. Utbildningen ska ge personalen bättre möjligheter att identifiera och åtgärda problem kopplade till mediciner.
– Med utbildning inom farmakologi ska vi bli bättre på att upptäcka symtom och biverkningar så att vi kan signalera till läkare att det behövs en översyn av läkemedlen, menar Marwa Shabo.
Äldreapotekaren har även arbetat med läkemedelsgenomgångar tillsammans med läkare på vårdcentralen i Berga. Genomgångarna gjordes på tre olika äldreboenden och resulterade bland annat i att mediciner tagits bort eller bytts ut, förändringar av doseringar och förslag till andra behandlingar. Hos nästan alla patienter som fick en läkemedelsgenomgång resulterade det i att 3-4 läkemedel sattes ut.
– En del läkemedel har visat sig vara olämpliga. I många fall kan det vara bra att börja med behandlingar som inte omfattar sömntabletter vid exempelvis sömnproblem. Det vill säga vanlig omsorg som rena lakan, ny blöja och kvällsmat. Ibland kan sådana saker ersätta läkemedel, säger Marwa Shabo.
En läkemedelsgenomgång går till så att man tittar i journaler, ger patienter frågeformulär för att reda ut besvär, tittar på läkemedelslistor för att se vad som tas, varför och sedan när.
– Vi samlar in information och försöker införa åtgärder som förbättrar vardagen.
Sedan äldreapotekaren tillsattes av äldrenämnden har 47 djupgående genomgångar genomförts på tre äldreboenden. Fler har fått enkla genomgångar men dessa registreras inte.
– De som behövde mer fokus fick fördjupade genomgångar.
Äldre personer tar allt mer mediciner och nationella studier har visat att hanteringen av äldres läkemedel behöver förbättras. Nästan alla patienter som fick genomgången upplevde en positiv förändring med färre biverkningar, exempelvis mindre trötthet. På vårdboendena där läkemedelsgenomgångarna utfördes fanns tydliga brister, bland annat i utvärderingar av behandlingar.
– Upplever man problem i koppling till läkemedel är man given för en enkel läkemedelsgenomgång och behandlingen ska sedan utvärderas årligen, säger Marwa Shabo.
Personalen hade tidigare en begränsad kunskap om äldres respons på läkemedel. Samarbete och kunskap anses vara detta problems medicin.
– Förhoppningen är att utvärderingarna och genomgångarna ska etableras. Jag jobbar med det här 2017 ut och under tiden som är kvar ska vi försöka förbättra situationen med läkemedel för äldre, säger Marwa Shabo.
Det finns beslut på att en äldreapotekare ska finnas i kommunen.
– Vi kommer att informera Region Östergötland om framgången med att ha en äldreapotekare, och under året se över formerna för hur vi tillsammans med regionen ska fortsätta förbättra och säkra de äldres läkemedelsanvändning, säger Sonja Johansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Linköping.