Priset delades ut vid ett arrangemang i Norrköping på torsdagen och består av ett stipendium på 5 000 kronor plus diplom.
Eftersom förra året var EU:s äldreår valde Matrådet i Östergötland att uppmärksamma personer inom äldreomsorgen som spridit matglädje och bidragit till att lyfta den offentliga måltiden. Tolv personer var nominerade och två prisades.
Total överraskning– De andra visste att de var nominerade, men jag hade ingen aning om att jag var det. Det här kom som en total överraskning för mig. Jag är överlycklig, säger Kerstin Karlsson, när Corren når henne på mobilen alldeles efter prisutdelningen.
Hon får priset för sitt arbete med att ”öka social samvaro, bryta isolering och berika måltidsmiljön på servicehus”. Kerstin Karlsson är undersköterska på serviceboendet Ekbacken i Ekholmen i Linköping och har jobbat inom äldreomsorgen i 40 år. De senaste två åren har hon även lett ett projekt med uppgift att förbättra kost, näringsinnehåll och måltidsmiljön för äldre.
Äldre träffas i matlag– I praktiken har det handlat om att starta matlag med 5–6 äldre i varje som träffas en gång i veckan för att laga mat och äta tillsammans, något som ska kunna erbjudas inom ramen för de aktivitetsstöd som finns. Det går att göra så mycket mer för att måltidssituationen ska bli bättre, de äldre få i sig mer näring, må bättre och orka mer, säger Kerstin Karlsson.
Än så länge har fem matlag startats inom Leanlinks och Caremas verksamheter i Linköping, men projektet erbjuds nu alla verksamhetsutövare inom äldreomsorgen i Linköpings kommun. Förutom Kerstin Karlsson fick även Karina Carlsson, kökschef på äldreboendet Berggården i Rejmyre, pris av Matrådet i Östergötland.