Hon ligger bakom den virala skylten

Vilken skylt är roligast?"Parkera din cykel i ställen"?Eller den snygga kopplingen till Tage Danielsson?

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-05-03 22:00

– Ja, man kan nog räkna ut vilken skylt som har fått mest inlägg på Instagram och Facebook, säger Annelie Frick, mobilitetssamordnare, på Region Östergötland.

Hon arbetar bland annat med projektet "Grön resplan", om hållbar pendling och om att förenkla för cyklisterna. Det handlar till exempel om att skapa bra cykelparkeringar och att uppmuntra till cykling. På fredag erbjuder man till exempel Regionens anställda att lämna in sin cykel på service på cykelparkeringarna.

– Och när man lämnar jobbet har man en vårfixad cykel! Vi försöker att tilltala cyklisterna. Det är viktigt att de känner sig sedda, säger Annelie Frick.

En skylt som sattes upp utanför Linköpings universitet och medicinska fakulteten för några år sedan, fick nyligen lite extra uppmärksamhet i boken "Skyltat – på väg" som har sammanställt svenska skyltar med olika information och uppmaningar.

Läs mer: Har du sett roliga skylten i stan?

– "En väl parkerad cykel ger en inre tillfredsställelse och är den grund på vilken samhället vilar." Jag hittade formuleringen i en broschyr från Malmö stad och frågade om vi fick använda den, säger Annelie Frick.

Citatet är en koppling till Linköpingssonen Tage Danielssons TV-saga "Karl-Bertil Jonssons julafton".

Alldeles intill finns en betydligt stramare informationsskylt om felparkering. En tydlig kulturskillnad.

– Jo, fast båda behövs, konstaterar Annelie Frick.

Arbetet med "Grön resplan" har givit resultat:

– Redan före de nya p-reglerna på US-parkeringen så hade antalet bilar minskat, och buss- och cykelresorna ökat. Nu ser vi ytterligare minskning. Det underlättar för dem som verkligen behöver en p-plats, säger Anneli Frick.

Rolig. Den här skylten kniper alla delningar på sociala medier.
Rolig. Den här skylten kniper alla delningar på sociala medier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!