Hon lämnade toppjobb för att bygga nytt

Hon var chef för ett av Sveriges mest högprofilerade industriprojekt i ett av Östergötlands största företag. Då bröt Helena Gällerdal Högfeldt upp, slutade, för att bygga upp en ny verksamhet från grunden.

"När allt går fortare och fortare, när det kommer ny teknik hela tiden, då måste personalen vara sugen på att lära sig nytt", säger Helena Gällerdal Högfeldt.

"När allt går fortare och fortare, när det kommer ny teknik hela tiden, då måste personalen vara sugen på att lära sig nytt", säger Helena Gällerdal Högfeldt.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2019-09-03 20:00

– Det är klart det kändes osäkert att lämna något så stort som Ericsson för något helt nytt. Men det började bli lite ”jag kan det här” över jobbet, jag behövde en ny utmaning.

Vi träffar Helena på Dospace i Mjärdevi center, kontorshotellet där hennes nya arbetsgivare, it-företaget Findout, hyr in sig.

– Jag får ibland frågan varför vi inte har något eget kontor. Varför ska vi ha det, Dospace är den bästa platsen för oss att bygga en vikänsla på. Här finns after work, yoga på taket och all infrastruktur, som kaffe, skrivare, mötesrum och bra nätverk.

För två och ett halvt år sedan lämnade Helena Gällerdal Högfeldt en chefsroll inom Ericssons 5G-utveckling i Linköping.

– Jag är mycket tacksam för allt jag lärde mig på Ericsson. Det var en bra skola.

När Helena i maj 2017 började på Findout var hon ensam anställd i Linköping. Företaget, som grundades av Peter Roos och Dag Rende 2004, fanns då i Kista.

Idag är de sju anställda i Linköping. Helena är regionchef på 40 procent och konsult på 60 procent.

Vad arbetar ni med?

– Vi jobbar med systemutveckling i allt från system, design, integration och test. Vi har tre ben: en konsultverksamhet, egna produkter som vi utvecklar som stöd för produktutveckling och informationsvisualisering. Effektivisering inom utveckling och informationsvisualisering är våra kärnområden.

Beskriv en informationsvisualisering!

– Det kan vara att ett företag kommer till oss och säger ”Vi sitter här med vår resursplanering i ett jätteexcelark. Vi är 300 utvecklare och vet inte vem som jobbar med vad. Kan ni hjälpa oss med en databas och en smidig visualisering av det?” Kunder som vill ha hjälp med det tycker att de stora verktygen från de stora företagen har för många funktioner. De vill ha en enkel, nischad lösning anpassad för deras företag. Vi har till exempel hjälpt ett stort teknikbolag i Stockholm med en innovationslösning.

Helena, som i slutet av 90-talet gick kognitionsvetenskap med datariktning på Liu, framhåller vi-känslan som en framgångsfaktor.

– Självklart ska vi vara riktigt bra. Kvalitén får vi aldrig tumma på. Sen har vi våra mjuka värden med ett stöttande ledarskap och ett engagemang för att göra bra saker tillsammans.

Vad menar du med stöttande ledarskap?

– Vi jobbar mer med en fortlöpande dialog med medarbetarna. Medarbetarna ska känna att de har mitt stöd. De ska kunna komma till mig och säga till om de har för mycket att göra eller behöver ny kompetens. På ett storbolag så handlar det ofta om att sätta upp mål för året. Jag har upplevt att det lätt kan bli låsningar i det.

Så hur skapar ni vi-känslan?

– Vi gör också en del kul tillsammans, som resor och sånt. Företaget investerar tillbaka mycket av det som kommer in i personalen. Det är viktigt. Jag tycker också det är viktigt att ha en lika syn på varandra, jag som ledare är med och bidrar som konsult och är inte mer värd än någon annan. Det är superviktigt för mig att förmedla.

Varför?

– Jag tror att de studenter som kommer ut från skolan idag förutsätter att få möta ett sånt ledarskap. Men det kräver att man är prestigelös. För många bolag är toppstyrda och har maximerad vinst som huvudmål. Vad händer i ett konsultbolag som driver på så? Det är individen som drabbas och chefen blir mer och mer pressad. Vi är alla bra på olika saker, om vi inte gör det tillsammans så blir det inget.

Vad är det för projekt du arbetar med på din konsulttid?

– Det rör it-säkerhet. Mer kan jag inte säga. Men det är superspännande.

Hur vill ni utvecklas framöver, är fler konsulter prio ett?

– Vi ska absolut vara fler än de sju vi är idag. Det behövs för att ha en bra bas och känna att vi har hjälp av varandra. Men det finns fler nycklar. Vår personal måste också skaffa sig ny kompetens. Alla våra medarbetare har sagt ja när vi sagt att det krävs flexibilitet inom teknikutveckling. När allt går fortare och fortare, när det kommer ny teknik hela tiden, då måste personalen vara sugen på att lära sig nytt.

Hur ser rekryteringsläget ut?

– Vi hugger inte på allt. Det är en tajmingfråga vilka profiler man ska ta in. När vi intervjuar någon så försöker vi känna den på pulsen, se vad personen står för och hur han eller hon ser på våra värderingar. Jag vet att det på andra bolag går mycket snabbare i rekryteringsprocessen, så vi kanske tappar någon ibland när vi försöker vara noggranna. Någon sa ”på ett annat bolag erbjöds jag ett avtal på första intervjun”, men så funkar det inte här.

Vilken är er största utmaning?

– Att landa i hur vi ska paketera vårt erbjudande i vår region. Det ska vi komma fram till ihop med kollegorna i Kista. Det gäller allt från hållbarhet till hur vi ska hjälpa företag att utvecklas.

Hur fungerar det att dela din tid på två uppdrag, som chef och konsult?

– Det kräver verkligen bra struktur på arbetsdagarna.

Är du bra på struktur?

– Jag har lärt mig. Det handlar om att sätta strukturer för allt, även schemat för fredagsfrukostar.

Hur har du lärt dig?

– Jag är simmare. Det är en bra sport att drilla strukturförmågan. Där är det mycket träning, både morgon och eftermiddag, och tävling på helgen. Tider mäts hela tiden och du jobbar hela tiden på att förbättra dig. Det är en extremt bra skola för att bli strukturerad och målfokuserad.

Har du alltid simmat?

– Jag simmade tills jag var 17 år. Sen hade jag ett uppehåll tills jag började igen för 8-9 år sen i Mastersverksamheten på Lass. Jag simmar tre gånger i veckan, 1,5 timme per gång. Folk frågar ibland ”Du jobbar och har två barn, hur hinner du?”. Struktur, svarar jag.

Så allt handlar om planering?

– Ja, men man får inte bli slav under den. Det blir jättejobbigt om man inte kan hantera en förändring. Det gäller inte minst inom systemutveckling, att man måste vara beredd på att planera om.

– Jag har läst Anders Hansens bok Hjärnstark och lyssnade på hans sommarprat i somras. Jag är helt övertygad om att han har rätt, hur mycket rörelse betyder för vårt mentala välmående.

Jag tänker att jag investerar i mig själv genom att röra på mig. Jag tror precis som Hansen att rörelse gör att man orkar mer, håller skärpan och blir snabb i tanken.

Beskriv hur du känner dig när du är aktiv!

– Det flyttar fokus. Har man jobbat en hel tisdag och sen kör ett grispass i bassängen, hårt i en och en halv timme, så är tekniken och att hålla fokus det enda jag kan tänka på. När jag är klar är det som att alla dagens problem laddat om och känns mycket lättare. Simningen är helt enkelt det bästa sättet att skapa ordning i livet.

Fakta

Vad: Findout Technologies är ett it-bolag som jobbar med systemutveckling.

Var: Linköping och Kista.

Omsättning: 37 miljoner kronor verksamhetsåret 2018-2019.

Resultat: 2,7 miljoner.

Antal anställda: 32, varav sju i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!