– Det börjar bli en tradition att inleda försäljningen på stadshustrappan, berättar majblommeföreningens Leif Johansson medan Kristina Edlund slår till och köper blandade blommor för en hel tvåhundring av barnen från Brunnbyskolan i Ljungsbro.
Leif Johansson har varit inblandad i försäljningen sedan år 2000. Sedan dess har föreningen kunnat dela ut drygt 3 miljoner kronor till behövande barn i Linköping.
– Förr handlade det nästan bara om sjuka och handikappade barn. Nu är det mer inriktat på barnfattigdom. Pengarna används till sådant som kläder, fritidsaktiviteter och glasögon, berättar han.
40 procent av försäljningen går till de behövande barnen. Försäljarna får behålla 10 procent och skolan får lika mycket. 20 procent går till forskning om barnsjukdomar och resterande 20 procent till administration, reklam och inköp av blommor.
Försäljningen har gått ner lite de senaste åren.
– Det har blivit svårare att engagera skolorna. Lärarna hinner inte med, säger Leif Johansson.
Linköpingsborna köper majblommor för ungefär 3,50 kronor var. Mest generösa i länet är Valdemarsviksborna som ger 11,47 kronor, följt av Mjölby på 11,26. Etta i landet är Lekeberg, 19,87 kronor.
De första majblommorna i Sverige såldes 1907 och var då till stöd för tuberkulossjuka barn. Traditionen spreds till många länder runtom i världen, men nuförtiden säljs de bara i Sverige, Norge, Finland och Estland.
Årets majblomma är den första som är prickig. 11-åriga Miranda Nilsson från Luleå designade den, med en nyckelpiga som förebild.