Hon kan vinna tung titel

Liv Sandberg från Östergötland kan bli Årets Konditor i Sverige. Hon är en av fem som tävlar om den åtråvärda titeln.

Liv Sandberg, uppvuxen i Östergötland, är en av fem finalister som gör upp om titeln, Årets Konditor 2017.

Liv Sandberg, uppvuxen i Östergötland, är en av fem finalister som gör upp om titeln, Årets Konditor 2017.

Foto: Sveriges bagare & konditorer

Linköping2017-06-05 05:30

Liv Sandberg, 34 i år, växte upp i Östergötland.

– Jag bodde i omgångar i Linköping, Norrköping, Tjällmo och Motala. Jag hattade runt en del, men jag älskar mitt Östergötland. Helt säkert kommer jag att flytta tillbaka när jag blir gammal och träig. Slätta, du vet, den är helt fantastisk.

Sandberg skrattar gott och berättar att intresset för tårtor och bakelser startade när hon bodde i Tjällmo.

I dag driver hon "Liv Sandberg Cake Art" i Hökarängen och på meritlistan finns prestigefyllda segrar som Scandinavian Cake Show, Edible Artists Global Awards och Årets Tårtmästare 2016.

Hon har också varit med i Dessertmästarna och håller dekorationskurser, både i Sverige och utomlands.

Nu har hon chansen att vinna ytterligare en tung titel, nämligen Årets Konditor som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Finalen äger rum under bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 12-13 oktober.

Liv Sandberg är en av fem nominerade.

– Det är sjukt kul att få visa andra vad man kan göra, säger hon i telefon från sin arbetsplats i Hökarängen där skapandet pågår för fullt.

Liv beskriver sig själv som en konstnär vars passion och kärlek till sitt yrke inte har några gränser.

– Jag är helt självlärd och jag hämtar min inspiration från livet och naturen.

– Om du frågar mig blir svaret att smakerna av ett bakverk är lika viktiga som utsidan.

Att våga gå utanför boxen är viktigt för den forna östgötskan.

– Det ska vara sjukt snyggt. Det handlar också om att gå utanför boxen och utmana bilden av vad en tårta eller bakelse är.

Att bli Årets Konditor vore en häftig grej, menar Sandberg.

– Det är bland det finaste man kan vinna i Sverige, jag ska såklart göra mitt bästa, men konkurrensen är stenhård.

Ditt bästa tips till hemmabagaren?

– Följ hjärtat och gör det som du tycker är gott. Använd fantasin. Ibland blir det succé, ibland blir det katastrof, ha, ha.

I år är tävlingstemat natur och det hemliga bakverket utgår från form och smak.

Finalisterna får ett urval av silikonformar och några råvaror att välja av.

– För att kunna titulera sig som Årets Konditor och bli svensk mästare för professionella konditorer krävs något alldeles extra. Juryn söker fantasifulla smaker och former, säger Marin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om