Hon kan vara årets modigaste

Mariethe Larsson blev känd för gemene man efter att Linköpings universitets logga ändrades till li.u. Kritiken som kom gjorde även den nya loggan känd. Sedan kom rosor och bekräftelser.

Modig. Spelar vi i samma lag ska vi ha samma lagtröja så att alla enkelt kan hitta oss och känna igen oss. Nu kan alla hitta Linköpings universitet, enkelt och snabbt, säger Mariethe Larsson.

Modig. Spelar vi i samma lag ska vi ha samma lagtröja så att alla enkelt kan hitta oss och känna igen oss. Nu kan alla hitta Linköpings universitet, enkelt och snabbt, säger Mariethe Larsson.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2017-10-03 12:00

Mariethe Larsson är kommunikationsdirektör på Linköpings Universitet där hon startade ett varumärkesarbete som bland annat ledde till att universitetet fick en ny logga. Nu är hon en av de tre nominerade till Årets modigaste vid fredagens näringslivsgala i Linköping. I kriterierna står det: de nominerade ska ha vågat satsa utanför komfortzonen, utmanat gamla strukturer och kanske misslyckats några gånger på vägen för att skapa nya möjligheter.

De upprörda känslorna och reaktionen som universitetets nya logga väckte för två år sedan ser Mariethe Larsson knappt som någon misslyckande utan snarare som en lyckad marknadsföring. Alla pratade om den nya loggan som syntes överallt, blev allmänt känd, ifrågasatt och hånad men också uppskattad. Och nu gillad av de flesta, enligt Mariethe Larsson.

– Jag anställdes 2012 för att ta hand om universitetets varumärke och för att skapa ny webb. Ny logga var resultat av ett hårt arbete med varumärket. Innan dess hade vi cirka 60 olika logotyper. Spelar vi i samma lag ska vi ha samma lagtröja så att alla enkelt kan hitta oss och känna igen oss, säger hon.

Den förklaringen kunde Mariethe Larsson ge i lugn och ro till landets nyfikna massmedier. Och så småningom kom vändningen.

– Vi lever i en hård konkurrens och måste attrahera nya studenter och nya medarbetare. För att kunna göra det ska vi visa allt det fantastiska arbetet som utförs på Linköpings universitet. Men för att kunna visa det måste folk kunna hitta oss, enkelt och snabbt.

Det var svårt att få alla medarbetare med på tåget i förnyelsearbetet, och det får man kanske aldrig, men hon säger sig kunna leva med det.

– Man måste göra det man själv tror på. Jag är ingen förvaltare, jag är en förnyare. Och för att förnya ett traditionsbundet varumärke krävs det mod, mod och tålamod.

Linköpings universitets webb är också efter tre års arbete i gång. Det fanns över tre miljoner sidor kopplade till den gamla webben, men nu är den externa webben klar, bantad till 20 000 sidor och allt samlat på en plats.

– Vi har sju sekunder på oss att attrahera människor. Lyckas vi inte ge dem vad de söker går de vidare. Med nya webben är vi med och tävlar om den nya generationen, säger Mariethe Larsson.

Förra året fick både hon och universitet uppskattning för krishanteringen när en student försvann och sedan hittades död. Det var en svår tid men hennes journalistiska bakgrund var till hjälp.

– Det ställdes höga krav på oss och det kom press från media. Vi hade ett viktigt uppdrag: att ge rätt information i den tunga ovissheten. Och vi lyckades med det, som tidigare journalist glömmer man aldrig vikten av information.

De nominerade är...

Årets Näringslivsdiamant:

Åsa Detterfelt, Mindroad

Ingvar Gustavsson, Eklunds chark

Jimmy Dylte, Senzum

Årets Modigaste:

Sara Hillbom, Kristofer Vernmark, Psykolpartners

Ann-Marie Brengdahl, Esparanza

Mariethe Larsson, kommunikationsdirektör, Liu

Årets Samhällsutvecklare:

Torn 1/Christian Moborg

United By Work/Sadra Jannati

Epishine/Mathias Josephson

Årets Mest Engagerade Företag:

Babettes Kafferi & Bageri

Kör Eco Trafikskola

Profilservice Nordic AB

Årets Tillväxtföretag:

Syspartner Consulting AB

Reirei AB

European Wenture Group AB

Årets Gröna Företag:

Bossgårds Potatis

Östgöta Svamp

Stenholmen

Årets Visionär:

Tappra Barn

Senion

Vallastaden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!