Hon hjälper hotade tigrar i Indien

I fjol var det snubblande nära att Rebecka Le Moine blev Årets miljöhjälte i Sverige. Hon fick också dela på Linköpings miljö- och naturvårdspris. Men hennes engagemang för naturen har också lett till kritik från skogsägare.

"Jag är nog en föreningsmänniska", säger Rebecka Le Moine.

"Jag är nog en föreningsmänniska", säger Rebecka Le Moine.

Foto: Torbjörn Westerlund

LINKÖPING2017-06-03 08:00

– Människor har rätt att få veta vad som händer i deras närområde. Skogsavverkningar är ett sådant område.

För att informera allmänheten, konstruerade Rebecka tillsammans med sin bror, en heltäckande karta över Sverige. De lade ut uppgifter om skogsavverkningar från Skogsstyrelsen på kartan och information om utrotningshotade arter i området. Då blev det fart i Skogssverige.

– Flera skogsbolag och privata skogsägare klagade och det blev ju inte bättre när Skogsstyrelsen publicerade liknande uppgifter. Protesterna blev många.

Rebeckas intresse för skogen och naturen väcktes redan som barn. I en liten by, Snärshult, cirka tre mil söder om Växjö (”tre gårdar, en sjö och nästan en mil till min lekkamrat”) växte hon upp. Visserligen fanns tre syskon, men den småländska skogen fanns alltid där.

– Skogen var mitt lekrum.

Engagemanget för naturen kommer från morfar. Sven Björk är professor i limnologi (läran om inlandsvatten) och kunde med fakta argumentera mot skövlingen av natur och vatten. Mormor var konstnärinna och Rebecka har också fått den ådran. Som 18-åring hade hon sin första utställning, och nu har hon tagit upp sin hobby och ser fram emot att ställa ut igen.

– Tyvärr har konsten fått stå i bakgrunden de senaste åren.

Jag förstår det när Rebecka visar en karta i sin mobil. Hon har märkt ut platser där hon har arbetat, haft föreläsningar eller deltagit vid konferenser.

– Jag lever i en kappsäck.

Efter Wasaskolan i Tingsryd bar det upp till Linköping för biologiprogrammet på universitet. Efter GMU (Grundläggande militärutbildning) och en praktik fick Rebecka jobb hos naturvårdskonsultföretaget Calluna.

– Jag är ute i fält och tar fram underlag till miljökonsekvensbeskrivningar som behövs om man till exempel ska bygga en väg eller vill sätta upp ett vindkraftverk. Sedan sammanställer jag resultaten och skriver rapporter på kontoret.

Det är här Rebeckas mobilkarta kommer in. Där finns orter som Kiruna, Mörrumsån, Nacka, Grebo och så vidare. Men kartan visar också utländska orter. Rebeckas studier och engagemang för biologisk mångfald har lett henne till Indien två gånger i ett projekt för tigrar i nordöstra och centrala delarna av landet.

– Tigrarna symboliserar biologisk mångfald, vilket är viktigast för mig som bevarandebiolog. Jag fick sammanfatta uppgifter om hur deras skogar bör skyddas och föreslå naturvårdsinsatser.

Efter Indien gick resan vidare till Kambodja i höstas. I Kambodja utrotades tigern för cirka tio år sedan. Många krafter är dock igång för att tigrar ska återvända i den östligaste delen av landet mot Vietnam. Världsnaturfonden (WWF) ville bland annat veta hur befolkningen ser på tigerns återkomst och vad det finns för ekonomi för ekoturism. Det var här Rebecka kom in i bilden.

– Jag hade erfarenheten från Indien där tigerprojektet gått mycket bra.

Men upplevelsen i Kambodja var inte enbart positiv.

– Jag åkte mil efter mil där det förr var regnskog. I dag står gummiträd i raka led. Då blev jag förbannad, men det ger mig också energi att jobba för något bättre.

Rebecka har sammanfattat sina upplevelser från tigerprojektet i Kambodja i en mastersuppsats. När vi träffas är det en vecka kvar innan uppsatsen ska upp. Någon nervositet kan jag inte se. Dessutom är hon initiativtagare och koordinator för Biologiska mångfaldens dag med över 60 arrangemang runt om i Sverige.

– Tänk att det utrotas upp till 100 arter varje dag. Det är verkligen på tiden att frågan lyfts!

Men Rebeckas energi har också räckt till att driva ideella projekt, debattera, föreläsa, starta upp föreningar och anordna manifestationer och demonstrationer.

– Jag är nog en föreningsmänniska. Varför sitta och läsa själv när man kan gå in i en förening och få ta del av erfarenheter från andra människor? Dessutom smittar engagemang väldigt lätt, och det blir roligt att arbeta för miljön.

Rebeckas föreningsmeriter är många: hon har suttit med i styrelsen för Naturskyddsförening i Östergötland, i föreningen Skydda skogen och nu i Gröna studenters riksstyrelse och i Grön ungdom Linköping.

– Jag är väl en sådan människa som kan entusiasmera andra och dra igång arbetet.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Jag har varit tjänstledig från Calluna i två år för min mastersutbildning. Nu ska det bli skönt att komma ut i den svenska naturen igen.

Ingen forskarkarriär?

– Nej, inte nu. Men jag har lärt mig under studietiden att ekonomer borde läsa ekologi och tvärtom. Allt har ett pris.

Porträtt

Rebecka Le Moine

Ålder: 26 år (fyller 27 i augusti).

Bor: I centrala Linköping.

Född: I Lund.

Gör: Har varit tjänstledig från Calluna i två år, avslutar i dagarna sin mastersutbildning.

Litteratur: Gillar fantasy.

Favoritmat: Vegansk mat, gärna indisk.

Dryck: Ingefärsdricka.

Ser på tv: Nej.

Idrott: ”Nja. Jag har åkt med vänner till Alperna under två vintrar. Jag råkade åka svart backe efter fem lektioner och överlevde – men det var nog mest tur.”

Priser: Stipendium från Sida för tigerforskning i Indien, Linköpings miljö- och naturvårdspris 2016 (delat pris) och nominerad till Årets miljöhjälte 2016, en tävling arrangerad av WWF och Aftonbladet.

Föredöme: ”Alla som engagerar sig.”

Verksam i: Klimatmarschen i Linköping inför Parisavtalet, Café Planet på Babettes och i LiVA (Linköpings Vegan association), var med och startade Östergötlands skogsgrupp.

Värt ett besök: ”Ycke urskog utanför Ulrika. Dit åkte vi under studietiden. Lärarna sa att vi skulle få se ’riktig skog’. Det fick vi – med 400-åriga tallar.”

Oanad talang: Vann en deltävling i poetry slam-SM i Jönköping i vintras.

Oanad talang II: Fick ett hederpris under GMU (grundläggande militärutbildning) i Eksjö för ”en vilja av stål”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!