Hon har försökt lösa kakgåtan – i 34 år

"Det irriterar mig att jag inte kan återskapa kakan jag bakade som 7-åring. Jag har ju smaken kvar i munnen." Det säger Karolina Velozo som tävlar i tv-programmet Det stora tårtslaget.

Små detaljer. En ros är inte bara en ros. Glitter, små färgskiftningar, skuggor . . . Karolina trollar tills hon är nöjd.

Små detaljer. En ros är inte bara en ros. Glitter, små färgskiftningar, skuggor . . . Karolina trollar tills hon är nöjd.

Foto: Carinas Glenning

Linköping2018-01-21 08:00

Hon bakade sin första kaka som 7-åring hemma i Colombias huvudstad Bogotá. Ingen var hemma och hon hade inget recept. Så hon hittade på och smakade sig fram.

Eftersom elen var dyr och ugnen förbjuden mark bakade hon kakan i en stekpanna på spisen. Mammans väninnor som kom på besök på kvällen blev mycket förtjusta och ville ha receptet. Men det fanns ju inget.

– Jag har fortfarande kvar smaken av kakan i min mun, 34 år senare, men jag har aldrig kunnat återskapa den. Det är lite irriterande, säger Karolina.

Bortsett från en veckolång kurs i England är hon självlärd som konditor. För tre år sedan startade hon sitt företag My sweet pink cake och 2016 vann hon Scandinavian Cake Show. Hon jobbar jämt.

– Min man och våra två barn fick åka ensamma på semester förra året. I år ska jag försöka åka med dem. Men eftersom en stor del av mina beställningar är bröllopstårtor är det extra mycket jobb under vår och sommar.

Hon gör allt, varenda figur och varenda ros, för hand och helt från grunden. Här finns inga halvfabrikat alls. Jobbet kräver millimeterprecision, men hon har det inte tyst omkring sig i sin tårtverkstad.

– Nej, nej. Här är det latinska rytmer och ibland krämar jag på ordentligt.

Säkert blir det några danssteg också när tårtkonstnären är på det humöret.

– Jag har ju ett stort fönster där förbipasserande ser rakt in. De brukar knacka på rutan och göra tummen upp. Det gör mig glad.

Hur var tv-inspelningen?

– Stressig, men kul. Just när jag jobbade som intensivast hämtades jag till ett annat rum för att göra en miniintervju, sedan ut till tårtan och de andra deltagarna igen.

Är du nöjd med sin insats?

– Tills viss del. Jag är perfektionist och ibland hann jag inte göra allt jag ville.

Vilken tårta gör du helst?

– Bröllopstårtor! Den är fantastiskt att få vara med och skapa ett minne för livet. I början kunde jag bli gråtfärdig över tanken på att så många timmars arbete skulle ätas upp, men så känner jag inte längre.

Störst utmaningen?

– När jag får fria händer. Då måste jag intervjua kunden noga så att smaker, färger och utseende blir rätt. En del vill ha mycket dekoration på sin tårta, andra gillar det sparsmakade och stilrena. Fyrkantiga tårtor är svårt. En konsultation, då vi sitter ned och letar oss fram till den optimala tårtan, kan ta allt mellan 15 och 60 minuter.

Roligast med jobbet?

– Kundens min när de hämtar sin tårta. Det är bästa belöningen och jag älskar att göra människor glada.

Ett udda uppdrag?

– Tårtan till en kund som var väldigt förtjust i maneter. Så jag gjorde en havsblå tårta med många små maneter som liksom klängde på den.

Hur gör du för att inte bli tjock?

– Jag promenerar till och från jobbet, totalt en timme om dagen. Jag är sockerberoende och äter väldigt mycket sött. Jobbet kräver ju att jag provsmakar hela tiden, ha ha.

Någon framtidsdröm?

– O ja, jag drömmer hela tiden. Om en jättestor tårtverkstad, med massor av kunder och massor av anställda!

Det stora tårtslaget

Sänd i Sjuan och TV4 Play, med premiär 25 januari.

I åtta avsnitt tävlar lika många deltagare med förutbestämda teman, så som bröllopstårta, byggnader, länder och maträtter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om