De vill hjälpa nyanlända entreprenörer – "Stor kraft"

Projektet StartUp Time ska få igång företagandet i Skäggetorp, Ryd och Berga. "Det finns en stor kraft i de här områdena som vi vill fånga upp", säger Sam Issa, projektledare för StartUp Time.

Uba Adel, entreprenör, Louise Felldin, näringslivsdirektör, Sam Issa, projektledare StartUp Time och Anna Hjertstedt Lejon, verksamhetsledare Nyföretagarcentrum. Uba Adel har fått hjälp av StartUp Time att få igång sin affärsverksamhet. Den 1 juni öppnar hon en klädbutik i Skäggetorp centrum.

Uba Adel, entreprenör, Louise Felldin, näringslivsdirektör, Sam Issa, projektledare StartUp Time och Anna Hjertstedt Lejon, verksamhetsledare Nyföretagarcentrum. Uba Adel har fått hjälp av StartUp Time att få igång sin affärsverksamhet. Den 1 juni öppnar hon en klädbutik i Skäggetorp centrum.

Foto: Simon Billemar

Linköping2022-05-12 14:00

I höstas gjorde Nyföretagarcentrum en undersökning som involverade 300 nyanlända kvinnor och män i Skäggetorp, Ryd och Berga. Undersökningen visade att 61 procent av männen och 46 procent av kvinnorna skulle kunna tänka sig att starta eget företag. Men att få gjorde det på grund av orsaker som bristande kunskap eller språkliga barriärer.

Nu ska projektet StartUp Time, ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland och Linköpings kommun, hjälpa nyanlända att göra verklighet av sina affärsidéer.

– Det finns en stor entreprenörskraft i de här områdena som inte förvaltas idag, säger Sam Issa, rådgivare på Nyföretagarcentrum och projektledare för StartUp Time, under onsdagens pressträff i Agorahuset i Skäggetorp.

undefined
Sam Issa och Anna Hjertstedt Lejon, Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland, presenterar StartUp Time i Agorahuset i Skäggetorp under onsdagen. Projektet ska hjälpa nyanlända att starta företag.

Projektets kärna är en projektgrupp av personer med stora nätverk i de tre fokusområdena. Projektgruppen ska hjälpa nyanlända entreprenörer att få kontakt med rådgivare från Nyföretagarcentrum.

Rådgivare från stiftelsen ska också finnas tillgängliga i fokusområdena en dag i veckan.

Både Nyföretagarcentrum och Linköpings kommun medger att nyanlända är en målgrupp som man haft svårt att involvera i näringslivet.

– Vi ser att nyföretagandet ökar i kommunen, men vi vill också ha företagare från fler kulturer och branscher. Vi har inte varit duktiga på att fånga upp det tidigare. Därför är jag glad och stolt över att vi är här idag, säger Linköpings näringslivsdirektör, Louise Felldin.

undefined
Gruppbild när projektet StartUp Time presenteras i Agorahuset i Skäggetorp under onsdagen. I bild Louise Felldin, näringslivsdirektör, Fredrik Lundén (M), ordförande arbetsmarknadsnämnden, Anna Hjertstedt Lejon och Sam Issa från Nyföretagarcentrum med delar av projektgruppen i StartUp Time.

StartUp Time har smygstartat under våren. Man har redan fått kontakt med fem entreprenörer. En av dem är Uba Adel, 44, från Somalia.

Uba har i tio års tid haft en idé om att starta en klädbutik.

– Men jag har inte vetat var jag ska börja. Hur gör jag? Vem ska jag prata med? Jag har inte haft den kunskapen. Det har gjort det svårt att ta det första steget, säger Uba Adel.

Genom en vän fick hon kontakt med Sam Issa som tillsammans med Nyföretagarcentrum hjälpt Uba att göra verklighet av sin dröm. 1 juni slår hon upp dörrarna för sin klädbutik i Skäggetorp centrum.

Vad har den här möjligheten betytt för dig?

– Jättemycket. De har hjälpt mig att registrera företaget, sköta bokföring, hitta lokal och mycket annat. De har fått mig att förstå att det inte är så svårt, säger Uba Adel.

Projektet får även stöd från Sparbanksstiftelsen Alfa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!