Hon får vänta ett halvår på besked

Ont i höften, morfin och sömnproblem. Trots det nekades Karin Claesson sjukpenning. I oktober överklagade hon, men hon kan behöva vänta på svaret i över två månader till.

Sjuk. Karin Claesson äter morfin mot smärtan, men måste fortsätta jobba i väntan på beslut.

Sjuk. Karin Claesson äter morfin mot smärtan, men måste fortsätta jobba i väntan på beslut.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2017-02-05 19:05

Karin Claesson har problem med ryggen och höften. Hon äter morfin och får kortisonsprutor, kan inte sova på nätterna och har svårt att både stå och sitta under längre perioder. I oktober fick hon avslag på sin ansökan om sjukpenning. Detta trots att hon hade läkarintyg och redan varit sjukskriven i två månader, om än utan ersättning. Hon gjorde då en ansökan om omprövning, som hon fortfarande inte fått svar på. Försäkringskassans handläggningstider för omprövningar är upp till 25 veckor.

Karin Claesson nekas sjukersättning för att hon anses kunna göra sitt jobb som receptionist och telefonist trots sina problem. Så efter två månaders obetald sjukskrivning är hon nu tillbaka på jobbet.

­– Jag sover ju aldrig en hel natt på grund av värk. Och så får jag sitta och stå upp i åtta timmar om dagen, trots att jag borde vila min höft. Jag gör inget när jag kommer hem från jobbet, det orkar jag inte. Jag blir psykiskt trött av att ha ont hela tiden, säger hon.

Ekonomiskt överlever hon på sparpengar och genom att leva snålt.

­– Det är tur att jag inte behöver så mycket.

Karin bor utanför Sturefors tillsammans med sin man som är pensionär. För att ta sig till jobbet måste hon köra bil, någonting hon inte kan göra när höften värker som värst. Då får maken skjutsa henne. Hon tycker att bedömningen av hennes ansökan inte gått rätt till.

– Jag förstår inte hur man kan ifrågasätta det utförliga läkarintyget. Hur kan handläggare bedöma personer såhär? Jag var sjukskriven till den 25 september och det är två månader jag inte har fått någon ersättning för, säger hon.

Lars Clarvid är områdeschef för Försäkringskassan i Linköping. Han menar att läkaren endast bidrar med ett medicinskt underlag så att Försäkringskassan kan ta ett beslut.

– Läkarens intyg är bara ett av flera underlag. Det är handläggaren som tar beslutet och inte läkaren, säger Lars Clarvid.

Nu hoppas Karin på en höftoperation i vår, för att slippa smärtan. Det är kanske aktuellt med en ny höftled, men först väntas svar från en röntgen. Hon är orolig för sjukersättningen. De två första veckorna får hon sjuklön av arbetsgivaren, men sen är det Försäkringskassan som gäller igen.

– Om jag opereras blir min sjukskrivning förhoppningsvis godkänd. Jag kan ju inte jobba med en nyopererad höft, säger hon.

Enligt Lars Clarvid är det möjligt att söka sjukpenning på nytt under pågående omprövning. Så om Karin Claesson blir aktuell för operation kan hon göra en ny ansökan. Då borde hon slippa vänta i 25 veckor.

­– Att det tar 25 veckor förstår jag inte. Det är ju ett halvår, säger Karin.

Om hon efter denna tid får ännu ett avslag kommer hon att överklaga igen.

– Då får jag kanske vänta i 25 veckor till, men vad ska jag göra?

Lars Clarvid är medveten om problemet och hoppas vara nere på sex veckors handläggningstid till slutet av juni.

– Vi jobbar intensivt med att korta handläggningstiden, säger han.

Karin känner sig tvingad till arbete av Försäkringskassan.

– När vi bedömer vem som ska få sjukpenning ska vi ta ställning till de uppgifter som finns. Vi tvingar ingen att arbeta utan bedömer bara om det finns rätt till sjukpenning, säger Lars Clarvid.

Karin har gått ner till 80 procent, fyra dagar i veckan. Hon har också tagit ut semesterdagar och sjukskrivit sig kortare perioder.

– Jag vill jobba, men återhämtningen blir bättre när jag är hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!