Thairestaurangen ligger öde och dörren är låst. Vi är i Jönköping för att leta efter ägaren till Minnys thaimassage. Corren har kunnat avslöja att massörer på företaget – som har salonger i både Linköping, Jönköping och Halmstad – säljer sexuella tjänster till sina kunder.
Den 57-åriga kvinnan som vi söker heter Yada Chumphathong. Hon driver salongen tillsammans med sin 20 år yngre före detta pojkvän Andris Sorokins.
För åtta år sedan dömdes hon för koppleri efter att ha främjat prostitution på sina salonger. Nu, flera år senare, kan Corren avslöja att sexhandeln inom företaget pågår än i dag. Inte minst i Linköping.
Restaurangen som vi nu står utanför ägdes av Chumphathong till alldeles nyligen. Det är stängt, men via restaurangens telefonnummer når vi henne. Hon vill inte ses, men går med på en intervju via telefon. På frågan varför hon tillåter sexhandel på salongerna svarar hon att hon inte vet något om sexköp alls.
– Jag vet ingenting. Jag kommer inte dit så ofta. Jag köper bara saker som tjejerna behöver. Olja, till exempel. Vi låter inte tjejerna göra så. De får ansvara själva.
Du ansvarar ju för företaget.
– Nej, jag ansvarar inte för det. Det är Andris Sorokins som gör det. Vi är inte sambos längre, jag har flyttat från honom.
Minnys thaimassage har sedan tidigare ett vite på 100 000 kronor mot sig från Arbetsmiljöverket efter att myndigheten 2021 upptäckt en lång rad administrativa brister på flera av salongerna. I mitten av januari i år genomförde polisen dessutom flera tillslag mot thaimassagesalonger i polisområde öst – där både Östergötland och Jönköping ingår. Minnys thaimassage var ett av företagen som granskades.
– Det var fullt av piketbilar, poliser och blåljus, säger en granne när Corren besöker en av salongerna i Jönköping. Hon blev vittne till polisens razzia i mitten av januari.
I Linköping håller verksamheten i skrivande stund fortfarande öppet, men i Jönköping har polisens utredning kommit längre. Här är båda salongerna som paret äger igenbommade och avspärrade. Nicole Larsson, samordnare för polisens arbete mot människohandel i region öst, vill inte kommentera tillslagen som gjorts mot Minnys thaimassage. Hon vill i nuläget inte svara på om de två ägarna misstänks för brott.
Yada Chumphathong säger att hon är medveten om polisens insatser och att hon kopplat in advokat Terfa Nisébini. När Corren når Nisébini säger hon att hon nyligen begärde ut information från polisen, men att hon inte vet något om utredningen i nuläget.
– Det enda jag vet är att salongerna är avspärrade, men jag vet inte på vilken grund. Jag vet inte heller om min klient är misstänkt för något, säger hon till Corren.
Corren har kunnat avslöja att prostitutionen på Minnys thaimassge i Linköping har flyttats till privata lägenheter efter polisens insatser. Yada Chumphathong förnekar att hon vet något om det.
Du är tidigare dömd för koppleri. Polisen har nu insatser mot dina salonger. Ska vi då tro på att du inte har en aning om vad som sker?
– Snälla du, om man gör fel en första gång, då tänker ni i Sverige att man gör fel igen. Jag vet inte vad som sker, du får fråga tjejerna. De har egna firmor, vi hyr ut rum till dem.
Du menar att de inte är anställda hos dig?
– Nej, ingen är anställd hos mig.
Hur anställningsformen ser ut för de massörer som arbetar på Minnys olika salonger är oklart. Enligt Yada hyr alltså massörerna in sig på salongen men har egna företag. När vi ber om att få se hyreskontrakten får vi endast se två. Där framgår det att de två massörerna betalar 12 000 i månaden vardera för att hyra rum på salongen.
Men när vi senare pratar med företagets andra ägare, Andris Sorokin, uppger han att företaget har nio till tio anställda som får en lön på cirka 15 000 kronor i månaden.
– Vi har kommit överens om det och de har sagt ja till lönen, säger Andris Sorokins om den låga lönen när Corren når honom via telefon.
Också han slår ifrån sig allt ansvar kring vad som sker inne i företagets lokaler.
– Jag har ansvar för att bolaget står i mitt namn, men inget ansvar vad de gör där inne själv. Jag har sagt till mina anställda att de inte ska hålla på med sånt, det har vi kommit överens om.
Som ägare har du ju ett ansvar över vad som sker i salongerna.
– Jo, men jag vet inte vad som händer där för jag är inte där.
Vad gör du i företaget?
– Jag har bara fixat företaget. Jag jobbar inte där själv.
Varför har du ingenting med ditt egna företag att göra? Du slår ju ifrån dig allt ansvar.
– Jag har ansvar för bolaget står i mitt namn, men inget ansvar för vad de gör där inne.
Varför startade du företaget? Är du intresserad av thaimassage?
– Ja, jag ville prova att driva eget bolag.
Hur har det gått då tycker du?
– Bra.
Inte om man tittar på era årsredovisningar.
– Jaha.
Ni har gått med minusresultat flera år i rad.
– Ja, det kanske kan stämma.
Sedan polisen trappade upp sin bevakning av Minnys thaimassage har inläggen på företagets sociala medier ändrat karaktär. Istället för foton på unga välsminkade massörer i korta, rosa sidenmorgonrockar läggs nu bilder på massagebänkar och blommor upp.