Det nya jobbet på Vallastallet är den tredje gången Cissi Christensens axlar rollen som ridskolechef. Hon är uppvuxen på en spannmåls- och jordgubbsgård utanför Norrköping och i tidig ålder fick föräldrarna höra om dotterns önskan att äga en egen häst. De svarade att det var för dyrt och att hon skulle tröttna, men tillslut kom en vändpunkt.
– Mina föräldrar sa att om du jobbar hårt och får ihop egna pengar kan du få låna resten till en häst av oss, så jag jobbade och fick ihop några tusenlappar, säger Cissi Christensen.
Slitet gav resultat och 17 år gammal köpte hon det engelska fullblodet Copper gun.
– När jag väl köpte honom lossnade något. Min syster fick en ponny något år senare, pappa byggde stall på gården och sen köpte mina föräldrar ett avelssto. I och med mitt köp kom deras intresse för hästar, jag tror att det vände när de insåg att jag inte skulle tröttna.
Innan hon beslutade sig för att arbeta med hästar jobbade Cissi Christensen bland annat på restaurang och inom hemtjänsten. När hon väl bestämt sig att satsa inom ridvärlden gick hon bland annat ridinstruktörskursen på Strömsholm, utbildade sig till c-tränare i dressyr och läste till naturbrukslärare i Uppsala.
– Jag tycker att det är kul att vidareutbilda mig och att hålla mig ajour.
Efter utbildningen i Uppsala fick Cissi jobbet som ridskolechef på ridskolan i Oskarshamn. När möjligheten sen kom att ta över samma roll i Finspång, och på så sätt komma närmre hem och kunna hjälpa sin pappa med hästuppfödningen på gården, var valet givet. Hos Ryttarkamraterna i Finspång har hon jobbat i 16 år, men nu är det dags för något nytt.
– Det är blandade känslor, jag känner både sorg och att det är tråkigt att lämna, samtidigt som jag har haft en underbar tid där. Det har varit roligt och det är en jättebra verksamhet, men jag känner att det är dags för nästa steg i livet och att få ett miljöombyte.
Att jobba i Linköping blir en ny upplevelse.
– Jag har inte varit så mycket i Linköping eftersom jag är uppvuxen i Norrköping. I övrigt har jag inte mycket relation till Valla alls så det blir helt nytt utan några förutfattade meningar. Det jag hört är om deras fantastiska system med att sköta getter och sen hästar, säger Cissi.
Systemet som gör Valla speciellt går ut på att de som vill sköta en häst först måste sköta och ta hand om en get. Det har visat sig framgångsrikt och där andra ridskolor i Sverige brottas med problemet att få barn att stanna och engagera sig i aktiviteter i stallen har Valla inte märkt av krisen på samma sätt.
– I Valla är barnen kvar och det ska bli roligt att vara en del av det arbetet.
Flera saker spelade roll då Cissi beslutade sig för att söka tjänsten på Valla.
– Jag sökte dels för att jag tyckte att det verkade vara ett trevligt ställe och ett spännande jobb, dels för att då man bor som jag gör måste man vara intresserad av något inom ett avstånd som är rimligt. Dessutom kändes det rätt i tiden.
Beskedet om den nya tjänsten kom i början av februari och tillträdet som ny ridskolechef skedde den 15 mars. Cissi beskriver sig själv som en person som tycker om att hitta på saker, men vill till en början att allt ska vara som vanligt i Vallastallet.
– Jag har lite tankar och idéer, men jag kommer att börja med att lära känna anläggningen och människorna och fortsätta som det är nu. Sen får vi se vilka idéer som kan förverkligas.
Familjen är en riktig ryttarfamilj. Sönerna Jacob, 10 år, och Oscar, 9 år, har båda varsin ponny, maken Jens rider gärna när jobbet tillåter och Cissi själv har en dressyrhäst som hon rider på i stort sett dagligen.
– Hon är både klok och ridbar, samtidigt som hon är pigg och känslig, hon passar mig alldeles perfekt, säger Cissi.
Hemma för familjen är på gården Hättorp utanför Tjällmo. Herrgården har tillhört Cissis mans släkt sedan början av 1900-talet och familjen bor i ett av husen som tidigare var bostad för det lite finare tjänstefolket. Förutom sönernas ponnyer och Cissis dressyrhäst består familjen även av den 11 månader gamla schnauzerblandningen Jolly. Mycket tid hemma spenderas i stallet med hästarna.
– Det är riktig avslappning, att vara i stallet och sopa stallgången och rykta. På kvällarna ibland kan jag gå ner till stallet och bara rykta hästarna, det är bättre än tv och det är där jag hämtar energi, säger Cissi.
Hur är du som ridskolechef?
– Oj, det är en svår fråga. Jag försöker att vara öppen och lyhörd, samtidigt som jag försöker vara framåt och drivande. Jag vill ha en god atmosfär omkring mig och den anda som redan finns på Vallastallet vill jag förvalta vidare.