Hon blir högsta hönset för svenska ägg

Östergötland är Sveriges flaggskepp vad gäller äggproduktion. Lagom till påsk placerar branschen sitt högsäte i Vreta Kluster och Marie Lönneskog Hogstadius blir dess ledare.

Inte konstigt. "Det är inte konstigt att länet är rikt på värphöns. Här finns bland annat lerjordarna som lämpar sig så bra för spannmålsproduktion", sa Peter Borring, LRF.

Inte konstigt. "Det är inte konstigt att länet är rikt på värphöns. Här finns bland annat lerjordarna som lämpar sig så bra för spannmålsproduktion", sa Peter Borring, LRF.

Foto: Carina Glenning

Linköping2018-03-22 21:00

Östergötland är själva hjärtat i svensk äggproduktion och det är alls inte konstigt.

– Här finns lerjordarna som lämpar sig utmärkt för spannmålsodling, som vete, och efterföljande förädling. Därtill har vi några riktigt spänstiga packerier till vår hjälp, sa länets LRF-ordförande Peter Borring när han tog till orda på den äggfrukost som branschen inbjöd till på torsdagsmorgonen.

Den allra mest värphönstäta kommunen är Mjölby.

– De borde ha ett ägg istället för en potatis som sin symbol, sa Borring.

Att förlägga basen av branschorganisationen Svenska Ägg till Vreta Kluster, när den nuvarande verksamhetsledaren i Skara, Astrid Lovén, ska sluta är logiskt av flera skäl.

Klustret, mitt på den bördiga östgötaslätten, är ett snabbt växande centrum för gröna näringar, företag, forskare, teknikutvecklare och innovatörer. För närvarande finns här ett 30-tal företag, och lantbruksskolan, och fler ska det bli när ännu en stor huskropp står klar om ett och ett halvt år.

– Det gemensamma målet är att hitta nya, ännu smartare lösningar för att vi i framtiden ska ha god, nyttig och hållbar mat, bättre djurhållning, smartare energiförsörjning och en växande skog, säger dess vd Helena Oscarsson.

Men – och det är en inte oviktig komponent – här finns också Marie Lönneskog Hogstadius.

– Vi är övertygade om att Marie med sin breda kompetens blir en utmärkt ambassadör för branschen, sade Axel Lagerfelt, styrelseordförande i Svenska Ägg och ägare till gården Tolefors i Linköping, när han avtackade den gamla och välkomnade den nya verksamhetsledaren.

Marie Lönneskog Hogstadius är hushållslärare i botten och har senast arbetat som företagsutvecklare och skolkontakt inom LRF. Sitt nya jobb tillträder hon efter påsklovet.

– Jag brinner för det här livsmedlet. Det ska bli roligt, spännande och utmanande.

Om länet ytterligare vill slå sig för bröstet när det gäller äggproduktion kan konstateras att Östergötland ligger i framkant också vad gäller den ekologiska äggproduktion, som hela tiden ökar.

Den utgör nu 33 procent av produktionen.

Äggfakta för nörden

I Sverige finns 8 miljoner värphöns som producerar 138 000 ton ägg per år. 1 miljon av dem bor i Östergötland.

Äggföretagen är 300 stycken och en medelbesättning består av 25 000 höns.

En svensk äter 230 ägg om året, en mexikanare 370.

Ägg är ett snudd på komplett livsmedel som innehåller det mesta utom C-vitamin och kolhydrater.

Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga änden nedåt, håller sig färska i minst två månader.

Om du är osäker på hållbarheten kan du lägga ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp, ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan.

Den första siffran i äggets märkning visar vilken sort produktion det handlar om. 0 = ekologisk produktion, 1 = frigående utomhus, 2 = frigående inomhus och 3 = inredda burar. Därefter kommer produktionslandets förkortning och gårdens id-nummer.

Rosa check, en bock sist i märkningen, är en relativt ny certifiering där alla led i äggkedjan måste uppfylla stränga kriterier. 82 procent av de svenska äggen har den certifieringen.

Ägg kommer i storlekarna S, M, L och XL. I matlagning är det oftast ett medelstort ägg som avses. Ett sådant väger 53–63 gram.

Ibland kan du se små brunaktiga fläckar inne i ägget. Det är protein-, mineral- eller pigmentfläckar som är helt ofarliga.

Svenska Ägg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!